Riskerar livet – för att få spela fotboll

Uppdaterad 2012-07-16 | Publicerad 2012-07-15

Fotbollsspelarna i Syria/Kamishly har rest genom krigets Syrien och beskjutits för att få spela fotboll – men Sverige vill inte släppa in dem. Det här lagfotot är från förra årets turnering.

1 600 lag från hela världen är på plats i Göteborg för Gothia cup.

Ett saknas.

Ungdomarna i Syria/Kamishly har rest genom krigets Syrien och beskjutits för att få spela fotboll – men Sverige vill inte släppa in dem.

Fotbollsturneringen, som inleds i dag, är världens största för ungdomar, med lag från 60 länder världen över.

Tredje året i rad

Killarna i Syria/Kamishly var i Sverige både 2010 och 2011 för att delta. I fredags skulle de ha flugit till Göteborg för att spela turneringen i år igen – men stoppades av svenska ambassaden.

De 14 killarna i laget, som är mellan 15 och 17 år gamla, och deras fem ledare kommer från Kamishly i nordöstra Syrien, bara någon mil från den turkiska gränsen.

Svenska ambassaden i Damaskus har skurit ner på verksamheten på grund av oroligheter i landet, därför tvingades laget resa genom hela Syrien till ambassaden i Jordaniens huvudstad Amman för att ansöka om inresevisum till Sverige.

Blev beskjutna

Där blev det avslag.

Laget tog sig tillbaka till Damaskus – men resan blev dramatisk.

Aftonbladet når tränaren Nidal Krito per telefon på ett hotell i Damaskus. Han berättar att läget i staden just nu är lugnt, men att fotbollslaget stannar inne för säkerhets skull.

– Vi blev beskjutna i bussen när vi åkte över gränsen från Jordanien tillbaka till Damaskus. En av spelarna skadades i handen, men han mår bra nu. Ungdomarna blev chockade förstås, under resan. De blev rädda.

Avgörs i migrationsdomstolen

Syrisk arabiska kulturföreningen i Göteborg har hjälpt laget med ansökan till fotbollscupen alla tre år och har också betalat lagets resa till Sverige.

Tre andra syriska lag, från en och samma förening, kommer att delta i Gothia cup i år.

Enligt Malek Laesker, vice ordförande i Syrisk arabiska kulturföreningen, ansökte de om inresetillstånd på italienska ambassaden i Beirut och fick det.

Syria/Kamishlys avslag har överklagats och ärendet ligger nu hos migrationsdomstolen.

– Överklagandena sänds till Sverige med kurirpost i dag och kommer att vara framme hos migrationsdomstolen i Göteborg om några dagar, säger Anna Backlund på UD:s presstjänst.

"Varför får vi inte åka?"

Spelarna och lagledarna uppger att de själva inte fått något besked om varför de inte fått inresevisum och UD kan bara bekräfta att de fått avslag.

Bedömningar görs individuellt för varje person. Generellt undersöks om det finns rimliga tvivel om att personer inte kommer att återvända till hemlandet och om syftet med resan är annat än det som skrivits i ansökan.

Tränaren Nidal Krito förstår inte varför laget får åka till Gothia Cup, som tidigare år.

– Det är ungdomar som bara vill spela fotboll. Sedan ska de återvända hem till sina familjer igen. Varför får inte vi åka till Gothia cup när alla andra lag får? säger han.

Lagets flygbiljetter har bokats om till i morgon kväll.

Premiärmatchen flyttad

– Det är barn som ska komma hit och träffa barn från andra länder och spela fotboll. Det är inget politiskt, det är barn som ska återvända till sina föräldrar sedan. Det är ännu inte för sent. Vi hinner fortfarande, bara migrationsdomstolen fattar beslut på måndag morgon, säger Malek Laesker.

Cuparrangören har flyttat lagets premiärmatch för att de ska hinna spela den om migrationsdomstolen ger ett positivt besked. Men i nuläget är det alltså oklart om överklagan ens hinner komma in i tid.

– Vi håller på att flytta den från måndag till tisdag nu. Så om de får sina visum godkända och har möjlighet att flyga hit på måndag så kan de spela cupen, säger Pär Karlsson.

På en Facebook-sida har ett tusental personer gett sitt stöd till laget. Både svenska medier och utländska, i bland annat Syrien, Frankrike, Italien och Spanien, har skrivit om att det syriska ungdomslaget nekats visum i Sverige.