"Mänskliga faktorn" bakom Fukushima

Publicerad 2012-07-05

Klockan 7.00 lokal tid, vid midnatt svensk tid, spred en kärnkraftsreaktor återigen energi från Japan.

Reaktorerna har varit avstängda i två månader.

Enligt en ny rapport berodde fjolårets katastrof på "den mänskliga faktorn."

Kärnkraftskatastrofen i Fukushima i Japan har utretts av många sedan den inträffade den 11 mars förra året och det har riktats stark kritik mot de japanska myndigheterna.

I dag offentliggjordes Japans egen parlamentsutredning.

Pekar ut högt uppsatta

I rapporten står det att katastrofen "kunde och borde ha förutsetts och förhindrats" och följderna kunde ha lindrats av "mer effektiva" reaktioner.

– Det står klart att olyckan berodde på den mänskliga faktorn, säger utredningsgruppen till AFP.

Det är inte en enskild person som skuldbeläggs utan framförallt högt uppsatta tjänstemän och politiker.

– Regeringar, kontrollerande myndigheter och Tokyos energimyndighet saknade den ansvarskänsla som krävdes för att skydda människors liv samt samhället.

Klarade inte av tsunami

Den 11 mars startade dagen med en jordbävning och följde av en svår tsunami som sköljde en stor våg över Fukushima.

Katastrofen, som dödade minst 19 000 personer, berodde inte på de faktorerna, slår utredningsgruppen slår fast i rapporten.

Kärnkraftsverket Fukushima Daiichi var väldigt utsatt. Enligt rapporten fanns det inga garantier att verket kunde klara av jordbävningar och tsunamier.

”Trots att de hade flera möjligheter att åtgärda problemen, så sköt kontrollmyndigheter och ledningen för (energibolaget) Tepco medvetet på beslut, de agerade inte och fattade bara beslut som var bekväma för dem”, skriver rapportörerna i den skarpt kritiska utredningen, uppger AFP.

Ge el till västra Japan

I dag startades en av kärnkraftsreaktorerna i Ohi.

Kärnreaktorn började generera elektricitet klockan 7.00 lokal tid, vid midnatt svensk tid, och ska ge el till västra delarna av landet, uppger CNN.

Japan hann bara vara kärnkraftsfri i två månader.

Utanför Ohi ropade folk om och om igen "motstånd till starten".

Och det finns redan planer på att starta fler reaktorer i området i slutet av juli.

Regeringen ska därför ha genomfört tester inför återuppstarten av sina kärnreaktorer som svar på allmänhetens oro, enligt CNN.

Utredarna utesluter inte att själva skalvet kan ha skadat reaktorerna, något som tidigare avfärdats av Tepco och myndigheterna.

– Det här betyder att alla reaktorer i Japan är sårbara och behöver åtgärdas, kommenterar Jeffrey Kingston på Temple University i Tokyo för Reuters.