Sista kärnreaktorn stängdes i Japan

Publicerad 2012-05-05

Ett av Japans kärnkraftverk – Tomari på huvudön Hokkaido Electric Power Co. I dag stängs kärnkraftverkets tredje reaktor och därmed är alla landets 50 kärnkraftsreaktorer avslagna.

Japan stängde sin sista fungerande kärnkraftsreaktor på lördagen. Det betyder att landet blir utan kärnkraft ett drygt år efter katastrofen vid kärnkraftverket i Fukushima.

Stängningen innebär också att energikrävande Japan för första gången sedan 1970 står utan kärnkraft.

– Det är en symbolisk dag i dag. Nu kan vi bevisa att vi har möjlighet att leva utan kärnkraft, sade Maasao Kimura, en av arrangörerna bakom en demonstration som hölls framför industridepartementet i Tokyo på lördagen.

50 reaktorer ur drift

I en annan del av jättestaden marscherade omkring 5 500 människor under parollen Sayonara (Farväl) kärnkraft!

Fram till förra årets katastrof stod kärnkraften i Japan för en tredjedel av landets elförsörjning, men i och med lördagens stängning har samtliga 50 reaktorer tagits ur drift. Representanter för industrin och organisationer som OECD har varnat för konsekvenserna när världens tredje största ekonomi förlorar en så stor del av sin energiförsörjning.

”En ny era”

Men klockan 10 på förmiddagen svensk tid gjorde sig teknikerna vid Hokkaido Electric Power redo att börja föra in styrstavarna som bromsar kedjereaktionen och får reaktorn att stängas nedkyld. Kort därpå inleddes avstängningen.

– En ny era har inletts i Japan i dag, kommenterade den 56-årige munken Gyoshu Otsu beskedet.

ANNONS