Bildextra: Se svenska mystiska ufo-bilderna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-24

Hundratals ufo-bilder tas varje år – bara ett fåtal är oförklarade

Hundratals bilder skickas in till ufo-Sverige varje år.

Men de flesta kan avskrivas direkt.

Organisationens aktiva medlemmar är snabba på att avgöra om bilderna är äkta eller inte.

– Varje semester kommer det in bilder men de allra flesta är på fåglar och liknande, säger Clas Svahn, ordförande för Ufo-Sverige.

Värnamo 1974 En pojke såg genom sitt fönster i Värnamo ett svart föremål som cirklade runt på himlen. Föremålet rörde sig närmare och han tog flera bilder, men det fastnade bara på en av dem.

Ett Ufo var hos allmänheten länge synonymt med flygande tefat. Och fotografier som skickades in till ufo-rörelser runt om i världen föreställde just föremål med den berömda formen.

– Men de klassiska ufo-bilderna med kupoler ser man inte längre, de är ett utdöende släkte, säger Clas Svahn, ordförande för Ufo-Sverige.

Förfalskade med teskedar

1958 togs en uppmärksammad ufo-bild av fotografen Almiro Baruna. Fotografiet spred sig snabbt och blev en världsnyhet. Men alldeles nyligen avslöjades att bilden kan vara förfalskad med hjälp av två i hopsatta teskedar.

Clas Svahn skrev om avslöjandet på sin blogg på dn.se. Han förklarar för Aftonbladet att en av orsakerna till att man inte genomskådat bluffen tidigare är att själva fotografiet är äkta, det är bara innehållet som är fejk. Och när bilden togs hade man stort förtroende för Almiro Baruna.

Noggrann bedömning

För att undvika liknande händelser är Ufo-Sverige mycket noggranna när de bedömer de bilder som skickas in.

– Det första vi gör när vi får en bild är att vi ser om vi vet vad det är. Sedan pratar vi med den som skickat in bilden och då är vi egentligen mest intresserade av historien bakom och det runt omkring. Om det är så att det håller så kanske vi åker ut och träffar dem som skickat in bilden, men det är inte så vanligt, säger Clas Svahn.

Ibland är de som granskat bilden säkra på att den är fejk, men fotografen vägrar att erkänna. I dagsläget finns ett fåtal bilder och bara en känd film som är oförklarad, enligt Clas Svahn.

Några sådana bilder ser du i bildspelet ovan.

Vanligt med ufo-ballonger

Det vanligaste motivet som skickas in nattetid till organisationen föreställer så kallade ufo-ballonger, alltså thailändska ljuslyktor.

– Vi får in ett hundratal bilder av sådana varje år, de lyser orange och ser jättekonstiga ut, säger Clas Svahn.

Efterlysning: Skicka in dina egna
ufobilder!

ANNONS