Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Experter varnar för ny dödsvåg i Pakistan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-20

Hela världen ställer upp för Pakistans översvämningsoffer.

Men det räcker inte.

Nu varnar experter för en ny dödsvåg om landet inte får mer hjälp.

1 600 människor har dött – hittills. Nu riskerar det översvämningsdrabbade Pakistan att drabbas av en andra dödsvåg.

Ifall omvärlden inte skärper sina hjälpinsatser kan tusentals pakistanier dö i vattenburna sjukdomar som exempelvis kolera.

För få helikoptrar

Det enda sättet att nå de översvämningsdrabbade pakistanierna med mat och rent vatten är via helikopter. Och de 15 helikoptrar som FN idag har till sitt förfogande i Pakistan räcker inte.

Därför vädjar organisationen om fler.

– Vi försöker nå sex miljoner människor och idag har vi nått 1.2 miljoner, säger talespersonen för FN:s World Food Programme Emilia Casella till BBC.

Översvämningarna i Pakistan räknas som den värsta naturkatastrofen i landets moderna historia.

Två miljoner hemlösa

I dag, tre veckor efter det häftiga monsunregnet, stiger vattnet fortfarande på flera ställen, särskilt i landets södra delar.

I dagsläget är en femtedel av Pakistan dränkt och ungefär två miljoner människor har blivit hemlösa när vattenmassorna har tagit deras bostäder. Totalt är omkring 20 av landets nästan 80 miljoner invånare drabbade av översvämningarna på något sätt.

Sverige är ett av flera länder som hjälper pakistanierna. Bland annat är svenskar från organisationen Läkare utan Gränser på plats för att dela ut rent vatten till översvämningens offer.