Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Krig? Ring till Finland!

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-25

Våra grannar i öst löser allt

Finland – världens bästa land?

Har ni krig? Ring Finland – de löser allt!

Så hoppas Delegationen för Finlands landvarumärke att världen ska tänka år 2030.

– Finland är ett land med styrka och kunskaper på de områden som behövs mest i världen i dag, konstaterade delegationens ledare, Nokias styrelseordförande Jorma Ollila, när rapporten presenterades på torsdagen.

Gruppen utsågs av utrikesminister Alexander Stubb 2008 och innehåller förutom Ollila en lång rad tunga samhällsföreträdare, exempelvis förre statsministern Esko Aho.

Och de är optimister.

"Bästa landet"

"Finland är redan nu det bästa landet i världen. För att vara ett så litet land besitter Finland otroligt mycket styrka och potential för att lösa världens värsta gissel. Om Finland inte redan fanns, borde det uppfinnas nu. Det finns ett uppdrag för oss", heter det i rapportens sammanfattning som målar upp ett Finland om 20 år som är engagerat i konfliktlösning världen över och lockar till sig såväl investerare som forskare och experter.

Drömland

Arbetsgruppen har riktat in sig på de områden som Finland redan fått beröm för och bör kunna utveckla, exempelvis förre presidenten Martti Ahtisaaris internationella fredsmäklande i bland annat Aceh och Kosovo, som gav honom Nobels fredspris 2008.

Dessutom noteras finländarnas tekniska intresse och kunskaper, inte minst vad gäller miljö och vatten, liksom de goda betyg som finländsk undervisning brukar få i internationella jämförelser.

"Drömmen om att få studera och arbeta i Finland sprider sig över hela världen", siar skribenterna om år 2030.

Bland de konkreta uppmaningarna till samhället finns införandet av "förlikningsdagar" på skolorna, där eleverna särskilt gnuggas i konfliktlösning, öronmärkning av en procent till kulturen i alla stora offentliga projekt och en utveckling av "wikidemokrati" – där allmänheten enkelt ska kunna vara med och föreslå och diskutera politiska lösningar.

Självkänsla

De grandiosa visionerna i slutrapporten Tehtävä Suomelle (Ett uppdrag för Finland) ska också ge finländarna ett helt nytt självförtroende.

"Finland är så bra på att effektivt lösa problem i hemlandet och på det internationella planet, att myten om finländarnas dåliga nationella självkänsla så småningom faller i glömska", skriver arbetsgruppen om år 2030.

TT