Mängder av döda grisar i damm

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-28

Polisen: Vi misstänker djurplågeri

Synen som möte poliserna var vedervärdig.

Upp till 40 döda grisar låg döda i den avsides belägna dammen.

– De bilder jag sett är hemska, jag har aldrig sett något liknande, säger Lars Karsten, länsvakthavande vid Skånepolisen.

Mellan 30 och 40 döda grisar hittades på söndagseftermiddagen flytande i en ca 100 kvadratmeter stor damm, belägen i Maglaby mellan Klippan och Åstorp i nordvästra Skåne.

Avsides

Skånepolisen har inte fått in någon anmälan men har skickat ut patruller för att försöka ta reda på vad som har hänt. Larmet inkom strax efter klockan 18.

– Vi har precis kommit fram efter att ha letat oss dit. Det är någon form av gård, eller ett fält, som ligger långt ute på landsbygden. Vi kommer att knacka dörr nu för att få reda på mer kring det här, säger Lars Karsten, länsvakthavande befäl vid Skånepolisen.

"Kan vara djurplågeri"

Vad grisarna har dött av och vem de tillhört är ännu okänt.

– Det vet vi inte ännu. Det kan vara djurplågeri, men de kan även ha legat där länge och kommit fram nu när isen har gått. Det är jättesvårt att säga, säger Lars Karsten.

Enligt Helsingborgs Dagblads nätupplaga finns en raserad byggnad intill dammen som troligen kan ha fungerat som grishus. Polisen kan inte utesluta att det finns fler döda grisar under vattenytan. Lars Karsten säger sig aldrig varit med om något liknande.

– De bilder jag sett är hemska, jag har aldrig sett något liknande.

Grannarna förfärade

De boende i området tar emot beskedet med förvåning.

En granne säger:

– Det var poliser här i kväll och körde en runda. Så vitt jag vet finns det bara en här som har grisar. Men jag har bott här i 15 år, och aldrig hört talas om några djurplågerier, säger en man.

– Jag känner till dammen, den ligger här i Maglaby. Men jag vet inte vem som är markägare och hade ansvaret för djuren. Det är hemskt, usch, säger en kvinna.