Trump i halvtid: Ekonomi, Twitter och murbråk
Uppdaterad 2019-07-06 | Publicerad 2019-01-18
USA:s president Donald Trump har nu styrt landet i två år. Huruvida han hållit sitt kampanjlöfte och gjort USA stort igen beror på vem man frågar.
Här är en sammanfattning i punktform av Trumps tid vid makten:
Invandring och gränssäkerhet i fokus
Tuffare invandringspolitik och en gränsmur mot Mexiko är signaturfrågor för Trump. Det kontroversiella inreseförbud för människor från i huvudsak muslimska länder, som han lade fram kort efter tillträdet, utmanades i domstol men trädde till sist i kraft i nedbantad form. Under Trumps tid har deporteringarna av papperslösa ökat och nolltolerans införts mot att olagligt ta sig över USA:s södra gräns. Den 22 december stängdes delar av statsapparaten ner efter ett budgetbråk. Trump begär nästan 50 miljarder kronor för att uppfylla sitt vallöfte och bygga en gränsmur mot Mexiko, något som inte gått att få igenom kongressen.
Få reformer
Trots att Republikanerna fram till i januari i år kontrollerat kongressens båda kamrar har presidenten fått igenom förhållandevis få reformer. I december 2017 röstades dock en skattereform igenom, något som sågs som en stor seger för Trump. Den innefattade bland annat sänkt bolagsskatt och sänkt maximal inkomstskatt, men har kritiserats för att gynna höginkomsttagare. I och med skattereformen ströks även kravet att amerikaner i sin deklaration ska kunna påvisa att de har sjukförsäkring (något som ingick i företrädaren Barack Obamas sjukförsäkringsreform). Vidare godkändes i december en reform av rättsväsendet, som bland annat mildrar vissa minimistraff.
Stark ekonomi
Börsen har tickat uppåt och arbetslöshet nedåt, något Trump ofta framhåller. Kritiker menar dock att föregångaren Barack Obama lade grunden för den positiva utvecklingen. Trump har som ambition att avreglera näringslivet och har tagit bort många av de miljöregler som Obama införde. Den pågående handelskonflikten med Kina och nedstängning av statsapparaten (se ovan) kan dock hota ekonomin på sikt.
Stadig popularitet, splittrat USA
Få presidentskap har polariserat USA som Trumps, amerikanerna antingen älskar eller avskyr sin president och hans retorik. Jämfört med sina föregångare hade Trump låga popularitetssiffror när han tillträdde, cirka 44 procent, men sedan dess har han legat stadigt kring och – det senaste året – över 40-procentstrecket, enligt oberoende Real Clear Politics sammanställning.
Lappkast i utrikespolitiken
Allianser som Nato, multilaterala samarbeten som FN och frihandelsavtal har ifrågasatts och i vissa fall rivits upp eller omförhandlats. Trump verkar ointresserad av att styra enligt den liberala världsordning som rått efter andra världskriget utan prioriterar i stället bilaterala relationer. Toppmötena med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Rysslands president Vladimir Putin 2018 blev uppmärksammade, de både hyllades och kritiserades.
Vidare har Trumps ovilja att ta sin hand från Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman efter höstens uppmärksammade saudiska mord på journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi ifrågasatts. I slutet av 2018 meddelade Trump att de omkring 2 000 amerikanska soldater som bekämpar terrorgruppen IS i Syrien ska dras tillbaka, men någon tidsplan har inte angetts.
Tillsättningar av domare
Donald Trump har nominerat och fått igenom två konservativa domare till den viktiga Högsta domstolen samt flera tiotal domare till lägre federala domstolar. Detta är av utomordentligt stor betydelse i hans moralkonservativa väljarbas, det vill säga bland religiösa amerikaner som på sikt hoppas på att exempelvis samkönade äktenskap och abort ska förbjudas.
Konflikter på hemmaplan
Via Twitter har Trump förolämpat både medarbetare och motståndare samt sågat den pågående så kallade Rysslandsutredningen (om rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuellt samröre mellan Trumpkampanjen och Moskva) som en "häxjakt". Presidenten har också utmålat pressen som "folkets fiende" och förmedlare av "fejkade nyheter". Många ministrar och medarbetare har avskedats, personalomsättningen i Trump Vita hus är mycket hög enligt en rapport från tankesmedjan Brookings.
PODD: Striden om aborträtten
Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.
Lyssna iTunes (iPhone) Acast Spotify