Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Filippinerna - före och efter tyfonen

Uppdaterad 2013-11-12 | Publicerad 2013-11-11

Flera öar har näst intill utraderats i tyfonen Haiyans framfart.

När flygfotografer nådde fram till en av de värst drabbade öarna viftade överlevande desperat med vita flaggor.

– Vi måste få hjälp. Har du ett hjärta ber jag dig - snälla hjälp Guiuan, säger en kvinna i en intervju med ABS-CBN.

I takt med att räddningsarbetare och journalister lyckas ta sig fram till de värst drabbade områdena i Filippinerna växer omfattningen av katastrofen.

Flygbilder från de östra öarna i provinsen Samar - där tyfonen först slog till i fredags - visar en fullständig förödelse som liknar den i Tacloban.

Flera av de pittoreska paradisöarna har förvandlats till ett plockepinn av bråte. Båtar och fartyg har spolats upp på strandkanterna, hus och byggnader har jämnats med marken. 

– Jag har inget hus. Jag har inga kläder. Jag vet inte hur jag ska kunna bygga upp mitt liv igen, säger en kvinna i staden Guiuan på ön Samar till tv-kanalen ABS-CBN.

Beväpnade tjuvar

Under måndagen lyckades militär och journalister ta sig fram till den lilla fiskestaden med omkring 40 000 invånare.

– Beväpnade tjuvar rör sig här. Om de vet att du har lagt undan mat kommer de tvinga sig in i ditt hus och råna dig, säger en invånare till nyhetsbyrån AFP.

På en annan ögrupp i närheten, Victory Island, viftade överlevande med vita flaggor för att tillkalla flygfotografernas uppmärksamhet, rapporterar norska VG.

"Vi får bara sporadiska rapporter"

Andreas von Weissenberg, katastrofsamordnare på Internationella Rödakorsfederationen, berättar för TT att organisationen har 25 avdelningar ute i områdena och att mer hjälp är på väg.

– Hjälparbetarna har svårt att röra sig i området, och de har också svårt att hålla kontakt med oss i Manila. Enda sättet är fortfarande att använda satellittelefon. Det finns ingen elektricitet, och eftersom batterierna kan ta slut får vi bara sporadiska rapporter, säger han.