Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Frågorna som splittrar S & MP

Publicerad 2014-03-18

S-ledaren Stefan Löfven vill bilda regering ihop med Miljöpartiet - men det kan bli tuffa regeringsförhandlingar.

Aftonbladets kartläggning visar en diger lista med konfliktfrågor.

– Det är i de gröna frågorna de får svårast, där är MP mycket mer radikala, säger statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet.

I söndags kväll drabbade Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt samman i valårets första duell. Statsministern försökte måla upp en bild av att de rödgröna partierna står långt ifrån varandra, bland annat i den heta skolfrågan.

När Löfven i höstas gav sitt besked i regeringsfrågan pekade han särskilt ut MP som en partner efter en eventuell valseger. Partierna har sedan dess gjort flera gemensamma utspel, bland annat i klimat- och ekonomifrågor.

Skilda uppfattningar

Men Aftonbladets kartläggning visar att partierna har vitt skilda uppfattningar i flera centrala frågor. Stefan Löfven, som har sin bakgrund inom IF Metall, kommer att behöva alla sina gamla förhandlingstricks för att få till ett stabilt regeringssamarbete.

Aftonbladet har pratat med personer nära partiledningar på båda sidor av blockgränsen. Det finns en rad frågor som splittrar S och MP. Särskilt tre frågor riskerar att ställa ett eventuellt samarbete inför stora prövningar.

En är energin, där kärnkraften spelar en viktig roll. S har kongressbeslut på att den ska avvecklas i en takt som inte äventyrar jobb eller välfärd. Men som fackordförande förespråkade Löfven kärnkraft för att säkra basindustrins behov.

Står långt ifrån varandra

MP har däremot bestämt att man vill avveckla flera reaktorer så fort som möjligt.

– När det gäller de gröna frågorna står S och MP rätt långt ifrån varandra, det innefattar självklart energin. Men det finns också skillnader när det handlar om tolerans och utrikespolitik, säger statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson.

Migrationspolitiken var en av de tuffaste nötterna att knäcka när de rödgröna förhandlade fram valplattformen före valet 2010. MP vill se fler vägar in för invandrare i det svenska samhället. Medan S tillsammans med LO lagt fram förslag på begränsningar av arbetskraftsinvandringen.

– Men det är en fråga där Löfven skulle kunna ge efter om facken får igenom andra viktiga krav, säger en MP-källa.

”De har tonat ned frågan”

Även i försvarsfrågan ligger partierna långt ifrån varandra. Medan MP vill skära ned anslaget till försvaret, ser S inga sådana möjligheter. Vapenexporten har man också olika uppfattningar. MP beklagade att Sverige nyligen sålde Jas till Brasilien, S sa att det var glädjande.

Mycket talar för att Stefan Löfven kommer att ha lättare internt än Mona Sahlin hade inför förra valet att nå en uppgörelse med MP. Inom LO-sfären har det funnits en stor misstänksamhet mot de gröna, bland annat på grund av MP:s syn på arbetsrätt.

– Men de har tonat ned den frågan. Många är beredda att satsa allt på att hålla ihop, åtta år i opposition är en lång tid, säger en LO-källa.