Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Obama: Marijuana är inte värre än alkohol

Publicerad 2014-01-20

Obama anser att fler stater bör följa efter Colorado och Washington, som legaliserat marijuana.

Nyligen legaliserades marijuana på flera håll i USA.

Nu kastar sig Barack Obama in i drogdebatten.

– Jag tror inte att det är farligare än alkohol, säger han.

Barack Obama har aldrig hymlat med att han gillade att röka marijuana under high school-tiden.

I memoarboken "Min far hade en dröm" beskrev han hur han brukade röka på i en bil med polarna och på Hawaiis stränder.

Den blivande presidenten var även med i ett gäng, "The Choom Gang", som experimenterade med nya metoder för att avnjuta drogen på bästa sätt, enligt en biografi av författaren David Maraniss, skriver ABC News.

”Inget jag uppmuntrar”

I en ny intervju ger han sig in i legaliseringsdebatten i USA – och anser att fler stater bör följa efter Colorado och Washington. Ett av hans huvudargument är att det är orimligt att ha en lag där så få straffas för något som så många gör.

Presidenten anser dessutom inte att det är någon större skillnad på att röka marijuanacigaretter och vanliga cigaretter.

– Jag tror inte att det är farligare än alkohol. Det är inte något jag uppmuntrar, jag har sagt till mina döttrar att jag inte tycker det är en bra idé. Man slösar bort tiden och det är inte så hälsosamt, säger han i en intervju till New Yorker enligt CBS News.

”Lagstiftarna gjorde detsamma”

Barack Obama ger också rättsväsendet en känga och menar att det är hyckleri att kasta ungdomar som röker marijuana i fängelse.

– Vi bör inte låsa in ungdomar eller enskilda användare på långa fängelsestraff när vissa av de som skriver de här lagarna förmodligen gjort samma sak, säger han enligt CBS News.

Han varnar ändå för att lyssna för mycket på de som vill släppa drogen helt fri och ställer en retorisk fråga:

– Om någon säger "vi har uppfunnit en dos anpassad metamfetamin, det kommer inte döda dig eller förstöra dina tänder" – är vi då okej med det?