Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

"Vår son med Aspergers ansågs inte passa in i gruppen"

Publicerad 2013-10-30

DO utredde fallet - skolan fick betala 80 000 kronor på grund av diskriminering

Hennes ena son var välkommen på friskolan.

Den andre, med Aspergers syndrom, nobbades.

Skolan fick betala 80 000 kronor för diskrimineringen.

– Jag hoppas att fler föräldrar orkar kämpa för sina barns skolrättigheter, säger mamman.

Barn med sociala problem göre sig icke besvär. Budskapet i senaste avsnittet av SVT:s "Uppdrag granskning" är tydligt.

Reportrarna utgav sig för att vara föräldrar till dels en högpresterande flicka, dels en pojke med sociala problem. Flickan visade sig vara välkommen eller att möjligheterna var goda på 27 av ett 50-tal kontaktade skolor. När den fingerade pojkens pappa kontaktade skolorna i fråga fick han nobben i hälften av fallen där flickan var välkommen.

”Det är fruktansvärt”

I reportaget uttalar sig en rektor dessutom om barn med adhd som "ruttna äpplen".

– Det är fruktansvärt. Fler föräldrar måste få upp ögonen för vilken syn skolorna har på olika barn, säger en mamma i Göteborg.

Hennes barn är ett av de barn som ansetts vara "fel".

I början av 2012 gjorde hon och maken en intresseanmälan till en mindre friskola, Stiftelsen Montessoriskolan Centrum, i Göteborg.

– Vi hade läst i tidningen att det var en av de bästa skolorna och valde att ställa våra två söner i kö där i hopp om den bästa undervisningen.

Några månader senare kom beskedet att båda pojkarna i lågstadieåldern antagits. Men när skolans representant fick höra att en av dem hade diagnosen Aspergers syndrom bad hon att få återkomma.

– Efter en vecka meddelade rektorn att vår son inte passade in i gruppen. Vi reagerade starkt eftersom de inte ens frågade efter hans behov. Han var utdömt i förväg, säger mamman.

Ärendet anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som konstaterade att skolan ändrade sitt beslut baserat på en förutfattad mening om barn med Aspergers syndrom - och att det är diskriminering.

– Men i och med att skolan erkände diskriminering blev det förlikning, säger Carl Lind, jurist på DO.

Liknande ärende

Han menar att "Uppdrag gransknings" bild av hur skolorna agerar är upprörande men ingen överraskning.

DO hade även 2012 ett liknande ärende med ett barn med funktionsnedsättning som nekades plats på en friskola.

– Om skolorna är mindre benägna att ta emot elever med stort stödbehov är det inte förvånande att det förekommer även med elever med funktionsnedsättning, säger Carl Lind som uppmanar föräldrar att läsa på sina rättigheter.

– Skolorna har mycket begränsad möjlighet att välja bort ett barn. Det är egentligen bara om barnet har så stora stödbehov att kommunen inte kan lämna ersättning för dem.

Tvingades böta 80 000 kr

Men någon möjlighet att kräva en ändring av beslutet har inte DO.

– Vårt medel är ersättningen och den får förhoppningsvis följden att dessa skolor inte agerar så i framtiden. I Göteborgsfallet var det en liten aktör så 80 000 kronor var nog avskräckande, säger juristen.

För pojkens föräldrar känns ersättningen bara som en halv seger. Och granskningen i SVT rev upp gamla sår som de ändå hoppas ska hjälpa andra i samma situation.

– Vi ville egentligen gå vidare till domstol, men visst, vi förklarade för vår son så gott vi kunde och tror det hjälpte honom att vi ansågs ha haft rätt.

Båda bröderna går i dag kvar på samma skola som tidigare.

Chatta om friskolorna här!

”En rappare med adhd hjälper mer än du
gör