Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Fler vill utöka Nato-samarbete

Publicerad 2014-05-08

Ett brittiskt RAF-plan lyfter från en bas nära Lincoln i England för att vara med i en Natoövning. Nu vill allt fler svenskar ha ett närmare samarbete med försvarsalliansen.

Fler vill att Sverige ökar det militära samarbetet med Nato, men majoriteten är emot ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen.

Så kan man sammanfatta opinionen i en ny Ipsos-mätning.

Ipsos opinionschef David Ahlin tror att Natodiskussionen i Sverige påverkas av att politikerna inte driver frågan.

– Nu har frågan aktualiserats men de ledande partierna avvaktar. Mitt intryck när det gäller Natoopinionen är att den är relativt omogen. Det är få som på riktigt tagit ställning i den här frågan, säger han till Dagens Nyheter, som publicerar mätningen, gjord under den ännu pågående Ukrainakrisen.

Majoritet vill vara utanför

Undersökningen visar att 27 procent av svenskarna vill öka det militära samarbetet med Nato, en uppgång med 5 procentenheter jämfört med en mätning i maj 2008. 15 procent är emot ett ökat samarbete medan 45 procent vill behålla det oförändrat.

En majoritet, 56 procent, vill att Sverige stannar utanför Nato medan 28 procent vill att Sverige går med.

Ukraina förklaring

Samtidigt är en stor majoritet för att EU har en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik, vilket var en kontroversiell fråga inför folkomröstningen där svenskarna sade ja till EU-medlemskap.

– Med den här situationen med Ryssland och Ukraina aktualiseras det verkligen att det är EU som är spelaren, inte de enskilda länderna. Det är EU som agerar samlat och har betydelse, säger David Ahlin till DN.