Upptrappning kan bli rena mardrömmen

Syrien: Vissa vill vidga konflikten

Turkiet säger att den kraftiga artilleribeskjutningen av syriska militärinstallationer är att betrakta som en varning.

Det har hänt förr att den syriska regimens skottsalvor letat sig över gränsen till Turkiet.

Men inte att Turkiet svarat så kraftfullt.

En farlig upptrappning som kan vidga konflikten.

En rådgivare till Turkiets premiärminister säger att landet inte har några planer på att förklara krig mot sin tidigare allierade Syrien. Den kraftiga artilleribeskjutningen av syriska militärinstallationer är att betrakta som en varning.

Men parlamentets beslut att turkisk militär får gå in i Syrien gör militära aktioner mer troliga.

Det finns andra som gärna skulle se en internationalisering av det syriska inbördeskriget.

Diktatorn Bashar al-Assad är hårt trängd på hemmaplan. Kan han få Turkiet att invadera kan det bli ett sätt att ena befolkningen bakom sig mot en utländsk inkräktare.

En klassisk taktik.

Slicka sina sår

Assad är beredd att ta risken att Nato följer sina egna regler och ställer upp på Turkiets sida. Chansen att Nato ska starta ett omfattande bombkrig mot Syrien, som det man inledde i Libyen förra året, är inte särskilt stor. Inte så länge Barack Obama är president i USA.

Även den syriska oppositionen kan ha intresse av att dra in Turkiet i konflikten. Det skulle skapa ännu större områden där Fria syriska armén kan slicka sina sår och omgruppera. Delar av oppositionen ser gärna ett internationellt ingripande för att få välbehövlig hjälp att störta Assad.

Med detta i åtanke; kan man vara säker på att det verkligen är den syriska regimen som skickat i väg granaterna mot den turkiska gränsen?

Vill skapa kaos

Turkiet är uppenbarligen av den uppfattningen. Men det skulle lika gärna kunna vara oppositionen eller de al-Qaida liknande grupper som är aktiva i det syriska inbördeskriget. De vill gärna skapa ännu mer kaos och dra in USA i kriget för att ytterligare legitimera sina självmordsattacker.

För den del av omvärlden som vill få slut på konflikten är spridning till grannländerna en mardröm. Mellanöstern är redan en krutdurk av motsättningar. Ett storkrig där Iran, Saudiarabien och kanske Israel dras in kan få oöverskådliga konsekvenser.

Iran är redan inblandat i så motto att man öppet ger stöd till Syrien. Saudiarabien står på rebellernas sida mot Assad.

Libanon indraget

Israel är mest oroligt för Iran och dess kärnvapenambitioner men ockuperar fortfarande en del av Syrien (Golanhöjderna) och ser helst att Assad sitter kvar.

Kriget har redan spillt över till Libanon där pro- och anti-Assad grupper utkämpat slag. Ett Libanon som för bara två årtionden sedan utkämpade ett liknande krig utefter etniska och religiösa linjer. Det pågick i över 15 år.

Turkiet riskerar också att destabiliseras inifrån. Den långvariga militära konflikten mot kurdiska grupper i östra Turkiet har eskalerat sedan demonstrationerna för mer frihet i Syrien förvandlades till ett inbördeskrig.

En syriskt inbördeskrig är illa nog. En internationell konflikt kan bli rena mardrömmen.