Jägare–Björnar 1-1

Publicerad 2012-09-08

Två älgjägare sköt mot framrusande björnar i Hälsingeskogarna i veckan.

Kampen björn-jägare blev oavgjord.

I ena fallet blev björnen dödad. I det andra fallet var det jägaren som drog det kortaste strået.

Efter ett bomskott tvingades han klättra upp i ett jakttorn för att komma undan björnen. I tornet blev han sittande från åtta på kvällen tills fyra på morgonen dagen efter.

– Han kunde ta sig ner först sedan kamrater, som börjat leta, hittat honom, berättar Hans-Olof Sundström vid Gävleborgspolisen.

Händelsen inträffade söder om Järvsö i onsdags.

Sköt björnen från höften

Jägaren var ute för att träna sin unghund som fått upp spår på älgko och kalv. Men plötsligt kom hunden utspringade ur busksnåren mot jägaren med en björn i hasorna.

– Jägaren sköt från höften på nära håll. Björnen stannade upp, gick en bit och ställde sig på bakbenen för att spana, berättar Sundström.

Det visade sig att björnen – som hade två ungar – var oskadad. Jägaren som bommat klättrade upp i ett jakttorn för att slippa mer björnkonfrontation. I tornet fick han sitta åtta timmar.

Slagen älgkalv

Exakt samma förspel inträffade i Ramsjö i fredags.

En älgjägare följde sin hund i snårig terräng. Plötsligt kom en björn rusande mot dem. Jägaren hinner få upp bössan och skjuter ett skott mot björnen som dör. En bit därifrån låg en slagen älgkalv, sannolikt det byte som björnen ville försvara.

Dödandet av björnen kommer enligt polisen att utredas som ett jaktbrott då björntilldelningen är slut i området.

Tidigare björnattacker

Oktober 2007

Arnulf Ranung hade åkt med jaktlaget till stugan i Valsjöby. När laget skulle samlas på morgonen var han försvunnen. Senare hittades han död tio meter från stugan. En björn hade slagit ihjäl honom och grävt ner hans kropp i jorden.

Det var andra gången på över 100 år som en människa dödats av en björn.

November 2008

Magnus Wallin, 39, stod på älgpass vid Storvattnet väster om Kramfors när en björn kom dundrande ur skogen. Björnen bet tag i Magnus ben, som till slut kunde rädda sig själv efter att flera gånger ha huggit bamsingen med sin kniv.

Jaktkompisen Lennart Östberg kunde till slut döda björnen med flera skott.

Mars 2011

Olle, 12, attackerades av en björn efter att han och hans vänner kommit för nära ett ide när de åkte skidor i Funäsdalen. Björnen hade slitit tag i Olle som skadade benet innan kamraterna räddade ­honom.

Efteråt vädjade Olle för björnens liv.

– Det var inte björnens fel att vi körde på idet, sa han till Aftonbladet.

November 2011

Nils Molund, 30, var ute med jakt­laget i närheten av Valsjöby när han plötsligt stod öga mot öga med en björn. Björnen gick till attack och Nils lyckades i panik fyra av ett skott som fällde björnen. Han klarade sig utan fysiska skador.