Vänstern vinner Italiens val

Publicerad 2013-02-25

... och omvärlden kan dra en suck av lättnad

vänsterns hopp Pier Luigi Bersani

Om de första resultaten står sig kan omvärlden dra en suck av lättnad.

Det blir ingen comeback för Berlusconi i italienska valet.

Vänstern står som vinnare.

Stämmer den första vallokalsundersökningen med det slutgiltiga resultatet så är det goda nyheter för euron och den ekonomiska återhämtningen i Europa.

Om Berlusconi lyckats komma tillbaka hade det skapat stor oro på finansmarknaderna och inneburit att eurokrisen dragit igång på nytt. Risken hade varit stor att den ekonomiska vändning som spås under andra halvåret kommit av sig och Europa på nytt kastats in i en kris.

35 procent av rösterna

Fortfarande vet vi inte exakt hur styrkeförhållandena kommer att se ut och om vänstern kan bilda en handlingskraftig regering. De första uppgifterna ger vänstern 35 procent av rösterna.

Att stå upp-komikern Beppe Grillo fått runt 20 procent för sin anti-politik är en oroande faktor.

Troligast är att vänsterpartiet Demokraterna under Pier Luigi Bersani bildar regering tillsammans med Mario Montis center-högerparti. Bersani blir premiärminister och Monti finansminister.

Monti ledde den teknokraftregering som avgick för två månader sedan efter att Berlusconi tvingat fram ett nyval.

Under Monti har en del av det internationella förtroendet återvänt. Han har börjat reformera den italienska ekonomin och stramat åt genom bland annat ökade skatter. Det har lett till att räntorna som Italien måste betala på sin gigantiska statsskuld har minskat rejält.

Välbehövlig optimism

Nu talar mycket för att de här reformerna fortsätter. Vilket är precis vad EU och finansmarknaderna vill se. Att få tillbaka Berlusconi i någon slags maktposition hade varit en mardröm.

Den positiva utgången i Italien kan sprida en dos välbehövlig optimism över resten av Europa.

Ändå är Italiens problem långt ifrån över. Europas tredje största ekonomi har en statsskuld på 120 procent av BNP. Bara Grekland är värre. Italienarna har gett sig själva kraftiga löneökningar sedan euron infördes. Lönekostnaden har ökat med 40 procent mer än i Tyskland.

Fortsatta nedskärningar innebär svåra umbäranden får många italienare men övriga Europa kan andas ut för tillfället.