Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Nätdrogerna reas ut

Publicerad 2013-03-15

Annika Hagbergs son dog av en överdos av lagliga droger för två år sedan.

Nätdrogerna fortsätter att skörda offer.

Samtidigt rear sajterna ut knarket innan det hinner bli olagligt.

– Det är så fruktansvärt. De spelar med människors liv som insats, säger Annika Hagberg, vars son dog i en överdos, till Aftonbladet.

Det har nu gått två år sedan drogerna tog Annika Hagbergs 21-årige son Petters liv. Sista gången hon träffade honom sa han att det skulle bli en lugn helg.

– Jag minns såväl att jag kramade om honom och sa att "jag älskar dig, oavsett vad". Då sa han "ja, jag vet och jag älskar dig också mamma", berättar Annika Hagberg för Aftonbladet.

Några dagar senare var Petter död. En överdos av tabletter som lätt kan köpas på nätet hade kostat honom hans liv.

– Jag fick veta det på jobbet så jag åkte dit och väntade i trapphuset tills polisen var klar.

– Jag ville se honom för att det skulle bli verkligt.

”Nya preparat hela tiden”

Petter var en i mängden som köpte lagliga droger över nätet, även kallade "smart drugs". Via några enkla knapptryckningar finns hela apotek att tillgå och beställa hem - helt lagligt. Samtidigt kämpar lagstiftarna för att göra substanserna förbjudna. Men det går trögt.

–  Vi har en lagstiftning som fungerade när den skrevs för då hade vi inte den här explosionsartade utvecklingen av nya preparat som vi har nu, säger Jonas Wendel som är chef för ungdomssektionen på narkotikaroteln i Stockholm.

Jonas Wendel förklarar att man hinner precis göra en nätdrog olaglig innan den dyker upp igen under nytt namn och med en liten förändring på molekylär nivå.

– De som tjänar grova pengar på det här vet exakt hur det fungerar. De modifierar ett narkotikaklassat preparat och får ett lagligt och kan sälja det fram till sista dagen det är lagligt.

Och precis innan preparatet blir olagligt håller sajterna som säljer knarket rea.

Rear ut knarket

Ett exempel är substansen UR-114. Ämnet ingår i den populära nätdrogen Spice och blev olaglig den första februari i år, rapporterar Ekot. Dagarna innan substansen skulle förbjudas skyltade nätbutiken med att den snart skulle försvinna och att man nu kunde köpa drogen till extrapris.

– De är helt öppna med det här för de riskerar inget. De gör ju sig inte skyldiga till något brott, säger Jonas Wendel och fortsätter:

– De skriver att just nu rear de ut det här preparatet för på måndag blir det klassat som narkotika.

Spred sonens aska

Sedan sonen Petters död har Annika Hagberg engagerat sig i kampen mot narkotika. Hon är ordförande i föräldraföreningen mot narkotika, FMN, i Norrbotten och styrelseledamot på riksnivå. Enligt henne är det fler och fler föräldrar hör av sig och är oroliga över att deras barn köper droger på olika nätsajter.

– Det är så fruktansvärt. De spelar med människors liv som insats, säger hon.

Hon berättar att hon själv höll i Petters begravning. Han kremerades och familjen fick tillstånd att sprida askan över Södra Bredåker utanför Boden där Petter växte upp.

– Han fick komma hem igen, säger Annika Hagberg.

På söndag klockan 15:03 sänder Sveriges Radio P1 Randi Mossige-Norheims andra del i dokumentärserien Narkotikalandet.

ANNONS