Elever i Landskrona ska drogtestas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-03

Landskrona kommun blir först i landet med frivilliga drogtester bland elever i åttonde och nionde klass.

Barn- och ungdomsnämnden klubbade i går igenom det förslag om drogtester som väcktes i december förra året.

Enligt politikerna kan slumpmässiga drogtester hjälpa unga människor att stå emot grupptrycket.

Lisa Flinth (fp).

– I Landskrona svarar var tionde elev i nian att de har testat droger. Det är på tok för många. Nu inför vi drogtester som ska ge elever råg i ryggen att våga säga nej. Om det finns en reell risk att man blir upptäckt om man provar så kommer fler elever låta bli att testa droger, säger Lisa Flinth (fp) som är ordförande i Barn och Ungdomsnämnden i Landskrona.

Förslaget om drogtester väcktes i december förra året. Sedan dess har nämnden utrett saken och ser inte att frivilliga drogtester står i strid med Skolverkets regler och rekommendationer.

Nu har man kommit fram till att man ska införa drogtester för elever i årskurs åtta och nio i Sandåkersskolan i Landskrona.

Frivilliga

Drogtesterna ska vara frivilliga. Skolverket understryker att frivilligheten inte bara får vara formell utan ska upplevas som reell bland dem som tas ut för prov.

Kommer drogtesterna verkligen ge resultat om eleven kan säga nej?

– Detta är en del i det drogförebyggande arbetet. Om ungdomar använder droger så finns det även andra sätt att upptäcka det på. Men drogtesterna ger en preventiv verkan. Det finns ingen studie i Sverige om detta men det finns utomlands och där ser man tydligt att det får effekt. Man kan halvera antalet som säger sig ha provat droger.

Inte bara eleven ska ge sitt samtycke, utan även föräldrarna. Politikerna hoppas och tror att detta ska göra att drogproblemen diskuteras i hemmet och att ett nej från elevens sida ska göra föräldrarna extra uppmärksamma.

– Vi får till stånd en diskussion i hemmen. Om barnen säger att de inte vill vara med i detta kan det förstås finnas skäl men det kan också vara en varningssignal. Föräldrarna informeras om barnen inte vill drogtestas och får veta vart man kan vända sig för att få rådgivning kring drogfrågor, säger Lisa Flinth.

Urinprov

Testerna sker med urinprov. Eleverna slumpas fram. Det blir skolsköterskan som svarar för proverna.

– Samtliga barn i årskurs åtta och nio på Sandåkersskolan tillfrågas och av dem som går med på att drogtesta sig, väljs ungefär 20 procent ut. Eleverna får då frågan och har möjlighet att säga nej utan att drabbas av repressalier.

Men föräldrarna informeras?

– Ja, föräldrarna får veta om det.

De barn som ger sitt medgivande får lämna ett urintest till skolsköterskan.

– Ingen tittar när man kissar utan man får låsa in sig på toaletten och sedan lämna burken till skolsköterskan. Tre dagar senare får man besked, säger Lisa Flinth.

Inget fusk

Enligt Lisa Flinth kommer det inte vara möjligt för eleverna att fuska med drogtesterna.

– Burken kan tala om ifall man försökt hälla i ett medel eller hällt en annan persons urin i burken, säger hon.

Försöket pågår under en termin på Sandåkersskolan sedan kommer det utvärderas och följas upp. I januari eller februari kommer vi fatta beslut om vi ska genomföra det på alla kommuners skolor.