Misstänkt tunnelman gripen i Västerås

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-01

Tunnelman har ofredat unga kvinnor

I Västerås går han under namnet "tunnelmannen". Han har på kort tid ofredat åtta kvinnor.

Nu tror polisen att de kan ha hittat den misstänkte gärningsmannen.

– En man är hämtad till förhör men han är inte formellt gripen än, säger Börje Strömberg vid polisen i Västmanland.

Mannen togs in för förhör under dagen. Han har medgett att han har försökt få kontakt med ett antal kvinnor i Västerås.

– I ett fall har vi konstaterat att det rör sig om den man som kvinnan har pekat ut. De andra fallen jobbar vi fortfarande med. Det kan också vara så att det finns fler än en gärningsman.

Den man som polisen har letat efter har sexofredat kvinnor.

– Men den här mannen har inte erkänt att han har ofredat någon. Han har dock erkänt att han har försökt få kontakt med ett antal kvinnor.

Åklagaren väntas enligt Börje Strömberg snart fatta beslut om mannen ska anhållas eller släppas. Än så länge är mannen endast inhämtad för förhör.

Unga kvinnor

På tjugo dagar har en man attackerat åtta kvinnor och samtliga attacker har skett i centrala Västerås. Kvinnorna som har drabbats är i åldern 20 till 30 år.

– Kvinnorna som har råkat ut för honom upplevde det som otrevligt och obehagligt. Man ska inte behöva känna ett obehag inför att gå ut, säger Börje Strömberg vid polisen i Västmanland.

I går hörde ytterligare två kvinnor av sig till polisen och berättade att de hade blivit sexuellt ofredade av mannen som bland annat har slagit till vid gångtunnlar.

– Mannen beskrivs vara mellan 20 och 30 år så man kan säga att han ger sig på kvinnor i sin egen ålder, säger Börje Strömberg.

Vad har den här mannen gjort?

– Han har sagt att de är sexiga och klappat dem på stjärten. Kvinnorna har i de här fallen knuffat undan honom och då har han försvunnit därifrån. I ett par fall har han försökt hålla fast dem men då har kvinnorna gjort sig fria och då har han stuckit därifrån.

"Var tuff och säg ifrån”

Hittills har ingen blivit fysiskt skadad men polisen utesluter inte att mannen skulle kunna bli våldsam.

– Det är inga våldtäktsförsök eller våldsamheter men det är otrevligt att det går omkring en person som gör så här.

Kan en sådan persons beteende eskalera?

– Det vet vi ju inte. Det är omöjligt att säga om han har blivit mer aktiv eller inte. Det vet man inte förrän efteråt.

Börje Strömberg uppmanar kvinnor som kommer i kontakt med den misstänkte gärningsmannen att göra motstånd och tydligt visa att man inte är intresserad av hans försök till närmanden.

– De här tjejerna har gjort motstånd, knuffat till honom och då har han gett upp. Om man visar lite bestämdhet och avvisar honom så tycks han fatta vinken. Risken är om någon inte gör det, så var tuff och säg ifrån. Då tror jag han förstår det.

Mannen har slagit till på eftermiddagen och kvällstid.

– Det har inte varit sent på natten utan attackerna har skett på kvällen när tjejerna har varit på väg hem.

Enligt Börje Strömberg finns det skäl för kvinnor i Västerås att vara på sin vakt.

– Man ska alltid vara vaksam. På kvällar är det bra om man kan undvika mörka platser och istället hålla sig till platser där andra människor finns. Det gäller generellt.

Polisen spanar

Nu arbetar polisen med att försöka fastställa mannens identitet. Man går igenom register över brottslingar, förhör kvinnorna och tar emot tips från allmänheten.

– Utryckningspoliserna och krimjouren arbetar med det här. Alla som är ute ska hålla ögonen efter honom. Vi spanar efter honom och får tips från allmänheten som vi bearbetar och hoppas att vi snart får fast honom.

Börje Strömberg uppmanar allmänheten att hjälpa polisen om de har tips.

– Om någon råkar ut för något så ska de ringa på en gång så vi kan komma och få fast honom. En del anmälningar har kommit rätt sent och då har han hunnit försvinna. Om han dyker upp och antastar någon bör man genast ringa via mobilen till 112 så vi snabbt kan komma till platsen.

Tipsa |
Aftonbladet