Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Så klarar din trädgård hettan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-05

24 tips som får grönskan att klara alla väder

Längtar du efter medelhavshetta i sommar?

Det gör inte din trädgård.

Här är 24 tips hur du klarar din trädgård oavsett om det blir en torr, blöt eller alldeles normal sommar.

Så här vacker kan din torra rabatt se ut en varm sommar, om du har valt rätt växter. Kopparrödbrun trädgårdsiris i bakgrunden, silvergrå, mjuka och lena lammöron och blå stäppsalvia.

En solig sommar

Semester, solen strålar från en klarblå himmel, vattnet skvalpar behagligt runt fötterna medan barnen leker på badstranden – härligt, eller hur?

Tyvärr blir trädgården knastrande torr. Då gäller det att behålla så mycket fukt som möjligt i jorden.

1. Täck marken. Marktäckning är suveränt vid torka och hjälper till att behålla fuktigheten i jorden. Barkmull eller gräsklipp fungerar bra, men du kan också använda fina små­stenar eller glaskross. Varför inte prova med havsblått glaskross i en liten rabatt?

Barkmull är bättre än täckbark. Dels är barkmull snyggare, den ser ut som svart jord, dels stjäl täckbarken näring när den bryts ner.

Oavsett vad du väljer, luckra först upp jorden, vattna sedan rejält så att jorden blir fuktig minst 10 cm ner. Därefter lägger du på marktäckningen.

2. Vattna sällan men rejält. När du vattnar, gör det rejält. Inget skvättande. En rejäl rotblöta motsvarar 30 liter vatten per kvadratmeter. Har du en normalstor spridare betyder det att den ska stå på i minst två timmar.

Vattnar du med slang – ha tålamod. Det blir nämligen lätt för lite vatten. Även om du stått både länge och väl och vattnat en växt, blir det sällan så mycket. Testa att fylla en tiolitershink så får du en uppfattning om hur lång tid det tar. Ungefär så mycket behöver en buske varje gång du vattnar.

Vattnar du med kanna blir det enklare att veta hur mycket vatten du ger. Vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Mitt på dagen avdunstar mycket av vattnet – om du inte har en rotbevattnare. Det är ett slags bevattningsspjut, som sticks ner i marken och sprider vattnet direkt över växtens rötter. Där det ska vara. Tänk bara på att inte öppna kranen för fullt: vattnet ska bara sippra fram. Annars pressas vattnet upp på ytan.

3. Använd sekatören. Börjar växterna vissna i torkan, ta fram sekatören. Klipp bort allt dött och visset så ser det snyggare ut. Och när regnet väl kommer, får växterna snabbt nya skira blad och blommor.

4. Rensa ogräs. Visserligen kan ogräset fungera som marktäckare men det konkurrerar också om det lilla vatten som finns. Rensa bort allt ogräs. Ja, det är tufft när jorden är torr – men nödvändigt. För när det är torrt går ogräset lättare i blom; det vill överleva genom att sätta frö. Och tar du inte bort det nu, har du mängder av ogräs nästa sommar.

5. Samla vatten. Under en torr sommar gäller det att ta vara på det regn som faller. Särskilt om det är bevattningsförbud. Se till att ha många kärl, hinkar och tunnor att samla upp regnet med. Sedan är det lätt att göra en insats för en törstande växt.

6. Torktåliga växter. Alla växter med ludna, silverfärgade eller gråa blad tål torka bra. Det gör också kryddor och lavendel. Vilda växter som rölleka, kattfot, strandtrift, törel, sedum och strandkål som växer på stränder och torra backar klarar det heta sommarvädret bra.

7. Gräsmattan. Visst kan den se död ut, gräsmattan, snusbrun och helt uttorkad. Men icke. Den repar sig alltid. Ja, faktiskt räcker det med någon regndag eller två så bli den grön igen.

Men klipp den inte för kort, då bränns den lättare och blir lätt gles så att ogräs och maskroser kommer fram. Vid torka är lagom höjd på gräset 4–5 centimeter. Då har det lättare står emot längre perioder av torka. Och klarar dessutom av att konkurrera med ogräs och mossa. Men klipp ofta. Tumregeln är att man ska klippa när gräset har blivit 1,5–2 cm högre än önskad höjd.

8. Skugga. Det är inte bara du som gillar skugga en stekhet, gassande dag. Nyplanterade växter gör det också. De behöver all kraft för att rota sig och orkar inte riktigt med gassande sol. Skugg- eller säckväv, en läskedrycksback eller en dagstidning över plantorna fungerar bra. Men de små drivklockorna av glas som ibland säljs är rena döden för växterna. Där inne blir det kokhett och alldeles för lite luft. Växterna dör snabbare än snabbt.

9. Automatik. Det finns helt automatiska bevattningssystem. Dyra, men ack så bra. Särskilt när du reser bort. Funderar du på att investera i ett sådant, satsa på ett som är nedgrävt. Det kan styras med dator och man får bevattning exakt på de områden i trädgården man vill och vid de tidpunkter man önskar. Du kan också koppla till en automatisk näringstillförsel.

Om det blir en normal sommar

Regn, sol, hällregn, tropisk värme, svensk kyla... Så där alldeles normal är väl fortfarande de allra flesta somrar. Men även då behöver trädgården dig. Så här gör du:

1. Rätt växt på rätt plats. Att plantera dina växter på rätt ställe är ett måste. Många av trädgårdsbutikerna har numera sortimentet indelat efter läget. Läs på, fråga och flytta de växter som inte står rätt i din egen trädgård. Trivs inte växten, ja, då har den oftast hamnat fel.

Lökväxter vill exempelvis ha en våt vår och en torr sommar. De klarar sig allra bäst om du planterar dem under buskar. Då får de skydd av buskarnas bladverk.

2. Rätt jord till rätt planta. Det räcker inte med rätt läge, du måste ha rätt jord också. Och den ska vara väldränerad. Fler växter dör faktiskt av för kompakt och våt jord än av torka.

Jorden ska vara porös. Porös jord är varmare än kompakt och växterna kan övervintra bättre. När det regnar tränger vattnet djupt ner i den porösa jorden och blir till en naturlig rotblöta.

3. Förbättra jorden. Att tillsätta kompostjord och stallgödsel är ett bra sätt att öka humushalten i alla jordar. Då får du en jord som håller vattnet men inte är blöt – och det vill många växter ha.

4. Vattna. Även en normal sommar är det viktigt att vattna, särskilt vid nyplantering. Men vattna rätt från början. För lite gör att rötterna söker sig uppåt mot ytan och sedan blir mycket känsliga för torka, oavsett sommar.

Vattna därför alltid alla nyplanterade växter rejält, då går rötterna djupt ner i marken. Och växten klarar sig bättre i framtiden.

5. Växterna får gula blad. Oavsett sommar kan växterna få gula blad. Det beror på kvävebrist. Orsaken kan vara både torka och för mycket regn – eller att man har tillfört för mycket halm eller täckbark som stulit näringen.

Gräsklipp, hönsgödsel och benmjöl tillför kväve. Men ta det lugnt, för mycket kväve kan få plantan att växa mer än vad som är nyttigt för den.

Funkian med de stora gröna bladen trivs en regntung sommar. Men funkia är också en av sniglarnas favoritväxter.

Om det blir en regnig sommar

Regn och plask. Och lågtryck som avlöser varandra. Då trivs väl i alla fall trädgården? Nja, inte så säkert. Det kan bli för mycket och då drunknar växterna.

Så här klarar du regnet.

1. Luckra. Luckra jorden, annars lägger sig vattnet ovanpå och bildar sjöar i rabatterna.

Använd en kultivator, en klohacka, oftast med tre böjda pinnar. På så sätt kan jorden bättre ta emot allt regn. Väljer du en hacka med långt handtag slipper du böja dig.

2. Rensa. Regniga dagar är faktiskt suveräna att rensa ogräs i. Då får man lätt upp ogräsets rötter. Så på med sydväst och oljeställ – och ut och röj.

3. Gödsla. Regn gör faktiskt att jorden urlakas lättare. Då kan några extra gödselgivor vara nödvändiga. Ofta står det på förpackningen hur många liter gödsel som behövs per kvadratmeter för olika växtslag. Följ det. Det finns också gödsel som man sprutar på växterna och gräsmattan. De fungerar bäst när det är mulet och grått väder.

4. Bekämpa sniglarna. Har du inte märkt av några mördarsniglar i din trädgård förut är risken stor att du ser dem nu. Mulna och

regniga dagar dyker de nämligen upp mitt på dagen, glupska och med en förkärlek för doftande växter. Ser du en, ja, då har du snart en hel flock. De förökar sig nämligen snabbt. En enda snigel kan lägga 400 ägg under en sommar. Titta under marktäckare, och under täckbark, där finns äggen. Kläm ihjäl dem. Plocka också sniglarna och döda dem. Ett av de smidigare sätten är att lägga dem i frysen i två dygn och sedan slänga dem i soporna.

Ett annat sätt är att lägga ut snigelgiftet Ferramol, som gör att de tappar aptiten och dör. Bäst fungerar snigelgiftet om det läggs i en liten grön låda, en snigelbar, så att medlet inte löses upp av regnet och inte heller skator och andra djur kan komma åt det. Ställ lådorna vid komposten och vid marktäckande växter för där trivs sniglarna.

5. Sjukdomar. Under regniga somrar är det inte bara du som lätt blir sjuk. De där brunsvarta fläckarna på dina rosor är i regel svartfläckssjuka. Sjukdomen gillar hög luftfuktighet och stillastående luft. Angripna blad ska bort och bör inte få falla till marken.

Gråmögel gillar kalla och fuktiga somrar och gör att växtdelarna blir bruna, får rötor och vissnar. Helst vill det att plantorna står tätt och oftast är det jordgubbar som drabbas mest. Nyp bort alla angripna och döda växtdelar, ställ odlingarna så glest och luftigt som möjligt och avstå från kvävegödsel ett tag.

6. Utemöblerna. Inte heller utemöblerna gillar en regnig sommar. Men de små svarta prickarna på utemöblernas trä är i regel inte mögel utan nedfall som regnet fört med sig. Har du inte oljat in möblerna tränger fläckarna in i träet. Behandla med trärent eller liknande – och slipa och olja. När träet väl är behandlat rinner prickarna av med regnvattnet. Gör aldrig rent med högtryckstvätt! Dels blir det lätt flisor, dels är träet mellan ådrorna mjukare och då kan det bli en ”tvättbräda” som du måste slipa bort.

7. Välj rätt växter. Medan utpräglade torrväxter drunknar i vattenpölarna finns många växter som trivs i halvskugga och med fuktig jord. Några av dem är dessutom ”inne”, som ormbunkar och funkior.

8. Akta gräsklipparen. Regn och smaragdgröna gräsmattor hör ihop. Är vädret dessutom varmt, frodas gräset extra mycket och gräsklipparfabrikanterna gnuggar händerna. Risken är stor att vi väntar för länge med att klippa och det klarar inte maskinerna av. Särskilt inte om det är blött.

Om gräset lägger sig i strängar efter mulcherklipparen är gräset helt enkelt för högt. Optimalt är att klippa max en tredjedel av gräsets längd åt gången.

9 Dränera. Vatten som inte har någonstans att ta vägen kan göra vilken rabatt som helst sjuk. Då gäller det att ta i med storspaden, eller helst grepen. Jordförbättra med grus och/eller mull och luckra upp jorden på djupet. Är marken extremt blöt kan du gräva ner en vanlig dräneringsslang och leda bort vattnet.

Tips: gör om rabatterna så att de sluttar. Eller höj upp dem; det är ett snabbt sätt att få bättre dränering.

Följ ämnen i artikeln