Så ser det svenska uppdraget ut

Publicerad 2011-03-30

Så här säger experterna om svenskarnas insats i Libyen:

MIKE WINNERSTIG, SÄKERHETSPOLITISK ANALYTIKER PÅ FOI

■ Vad betyder det här för Sverige?

– Vi är en ganska liten stat och det är inte helt självklart att vi ska vara med. Vi har fått en förvånansvärt snabb politisk enighet om det här. Det här är ett tecken på att Sverige vill vara med, att Sverige är en säkerhetspolitisk aktör som vill verka när samfundet så kräver.

■ Innebär det här någon risk för Sverige?

– I första hand riskerar vi att flygplan skjuts ner, svenska

piloter kan dessutom dö. Det är klart att det finns risker också på strategisk nivå. Det finns massor med potentiella problem med detta som vi riskerar att dras in i.

■ Hur lång blir insatsen?

– Ingen aning alls. Men om inte något dramatiskt händer tror jag i alla fall att det kommer att ta längre tid än två månader. Det beror på hur stort stöd Gaddafi har, om han kan fly eller om han kan göra något för att nå en fredlig lösning i landet

ALEXANDER ATARODI, NORDAFRIKA- OCH MELLANÖSTERNEXPERT VID TOTALFÖRSVARETS FORSKNINGSINSTITUT

■ Vad betyder det här för Sverige?

– Det är unikt, måste jag säga. Hade inte FN-resolutionen kommit hade Sverige agerat på ett annat sätt. Men nu är det naturligt att Sverige ställer upp.

■ Innebär det här någon risk för Sverige?

– Ett plan kan skjutas ned, piloter kan tas som gisslan. Det finns risker för alla länder som ställer upp, på samma sätt som det finns när Sverige skickar soldater till Afghanistan. Det är inte bara riktat mot Sverige och svensk personal utan mot alla som ställer sig bakom FN:s

resolution.

■ Hur lång blir insatsen?

– Det är det ingen som vet men det är bra att man sätter en bortre parantes. Det finns naturligtvis risker att operationen drar ut på tiden. På något sätt är det en markering att man sätter en bortre gräns för hur länge man kan vara ute.

ANNA JARDFELT, DIREKTÖR FÖR UTRIKESPOLITISKA INSTITUTET OCH MELLANÖSTERNKÄNNARE

■ Vad betyder det här för Sverige?

– Det här är första gången sedan 1962 som Sverige deltar i en flyginsats. Det är ett stort steg och demonstrerar Sveriges långsiktiga stöd för FN. Att det grundar sig på ett beslut från FN:s är en förutsättning för att Sverige ska ställa upp.

■ Innebär det här någon risk för Sverige?

– Det är viktigt att understryka att Sverige ingår i en väldigt bred koalition där även arabländer som Qatar deltar. Men det finns alltid risker. Samtidigt är regeringen tydlig med att det bara är en viss del av insatsen där Sverige ska delta, man kommer inte att anfalla mot mål på marken.

■ Hur lång blir insatsen?

– Man pratar om max tre månader. Samtidigt hoppas och räknar man med att det kommer att bli två månader. Förhoppningsvis kan det bli ännu kortare.

ANNONS