Månen tog över solen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-03

Upp till 85 procent av solen beräknades skymmas

Solen såg inte ut som vanligt när den gick upp på tisdagsmorgonen.

Månen kom nämligen i dess väg och skymde allt utom en skära.

– Det är väldigt speciellt, nästan en total solförmörkelse, säger Niklas Henricson, chef vid Tycho Brahe-observatoriet.

Händelsen kallas för partiell solförmörkelse och inträffar när månen passerar framför solskivan. Händelsen inträffar fyra till fem gånger per år men ofta täcks en mindre yta av solen.

– Den här gången så är det speciella att solförmörkelsen är uppe i 80 till 85 procent, säger Niklas Henricson.

Vinden stannar av

Solförmörkelsen inträffade i hela Sverige ungefär mellan klockan halvnio och klockan tio på morgonen. Och det fanns goda chanser att man kunde se den på många håll i Sverige. Enligt väderprognosen skulle det bli växlande molnighet på flera platser vilket gav den förmörkade solen en chans att titta fram.

Fenomenet märks av på flera sätt för den intresserade.

– Vad som händer är att man förväntar sig att det ska bli ljusare när solen går upp morgon men när det är partiell solförmörkelse så blir det mycket mörkare istället och vinden stannar av, säger Niklas Henricson.

Anledningen till det extra mörkret är att månen lägger en skugga över jorden. Att vinden stannar beror på att värmeväxlingen som sker gör att luften stannar.

"Källa till liv och värme"

Solförmörkelsens effekter har bidragit till mystiken kring den enligt Niklas Henricson.

– Det är rätt så gripande, dessutom så har det ju att göra med historien om att människor var rädda förr i tiden. Man tänker på solen som en källa till liv och värme och vid en solförmörkelse försvinner det, säger han.

Att ta del av solförmörkelsen kräver inga specifika kunskaper. Men skydd för ögonen och att inte använda kikare eller teleskop för att iaktta den var några av råden. Enligt Tycho Brahe observatoriet kan det annars vara direkt farligt.

ANNONS