Varning för farliga köksredskap

Uppdaterad 2017-09-27 | Publicerad 2011-10-21

Livsmedelsverket: Det är mycket svårt att uppskatta hur mycket man får i sig

De finns i nästan vartenda svenskt hem.

De svarta köksgeråden.

Stekspadarna och slevarna som vi rör runt i grytorna med.

Men vad många av oss inte tänker på är att de faktiskt kan vara giftiga.

Det uppger Livsmedelsverket i en ny rapport.

– Uppvärmning är en riskfaktor. Överföringen av ämnen ökar med tiden och temperaturen och om det är ett fett livsmedel som ämnena löser sig i, säger Kettil Svensson som är toxikolog vid Livsmedelsverket till Aftonbladet.

Hormonstörande

Livsmedelsverket har gjort en genomgång av förpackningsmaterial, köksredskap och behållare av plast som livsmedel kommer i kontakt med, som skulle kunna innebära hälsorisker för konsumenterna.

Det handlar om ftalater, perfluorerade ämnen, tungmetaller och vissa aminer som kan finnas i förpackningar eller i husgeråd.

Ämnena finns i konservburkarna, i pizzakartongerna, i mikrovågsförpackningar för popcorn, i delikatessförpackningarna med soltorkade tomater i olja, vitlök i olja och pesto.

Effekterna kan vara hormonstörande, fortplantningsstörande eller ha neurotoxiska effekter.

Farliga husgeråd

Husgeråd som utsätts för höga temperaturer till exempel i mikrovågsugn och som är importerade från länder utanför EU har identifierats som möjliga hälsorisker.

– Vi handlar en hel del husgeråd av undermålig kvalitet i icke välrenomerade butiker. Dessa husgeråd är producerade utanför EU och kan innehålla för höga halter av vissa ämnen, exempelvis metaller, säger Kettil Svensson, Livsmedelsverket.

Framför allt menar han att vi ska akta oss för svarta köksredskap av polyamid som kan innehålla primära aromatiska aminer (PAA), ämnen som kan framkalla cancer hos försöksdjur. Köksredskapen i fråga som han varnar för har importerats från Kina.

– PAA får inte finnas i köksgeråden. Men det gör det, trots att det är förbjudet.

Melamin och barn

Även produkter av melaminplast kan vara farliga. Melamin används mycket i tallrikar, muggar och bestick och andra produkter avsedda till barn. I melamin har man påträffat för höga halter av formaldehyd.

– Det är mycket svårt att uppskatta hur mycket man får i sig av ämnen från material i kontakt med livsmedel. Uppskattningen görs bland annat med hjälp av en modell. Det gör att slutsatserna blir generella. Det finns tecken som tyder på att modellen underskattar barns exponering generellt.

Han anser dock att man som konsument inte ska oroa sig alltför mycket.

– Framför allt är det husgeråden man ska tänka på. Dem som används vid upphettning vid spisen om och om igen. När det gäller livsmedelsförpackningar som är tillverkade inom EU handlar det inte om stora hälsorisker.