Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

De vill till Bryssel

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-13

Som sista riksdagsparti spikar Moderaterna i dag kandidatlistan till EU-valet

Partiernas toppnamn Marita Ulvskog (S), Sören Wibe (Junilistan), Ella Bohlin (KD), Carl Schlyter (MP), Marit Paulsen (FP), Eva-Britt Svensson (V), Gunnar Hökmark (M) och Lena Ek (C) toppar alla sina respektive partiers lista i EU-valet

Här är kvinnorna och männen som vill företräda dig i Europa.

Som sista riksdagsparti spikar i dag Moderaterna sina kandidater till EU-valet.

– Jag hoppas att miljöproblemen och finanskrisen ska öka engagemanget för valet, säger Anna Kinberg Batra, moderat och ordförande i riksdagens EU-nämnd.

En gör comeback, en begår politisk premiär och en lämnar inrikespolitiken för Europa.

Marit Paulsen, 69, lämnade Bryssel 2004 efter fem år i Europaparlamentet. Nu kandiderar hon återigen för Folkpartiet och toppar FP:s lista.

Isabella Lövin, 46, är författare och gör politisk premiär som andranamn på Miljöpartiets lista.

Socialdemokraternas toppnamn är Marita Ulvskog, 57, partisekreterare och tidigare minister.

Alf Svensson kandiderar

Ett annat namn som sticker ut på partiernas EU-valslistor är förre KD-ledaren Alf Svensson, 70. Han slängdes in efter att den kontroversielle riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus petats från listan, trots starkt stöd från partimedlemmarna.

I dag möts moderaterna i riksdagen för att besluta om vilka personer man vill satsa på i Bryssel. Nomineringskommittén har placerat tre personer som redan sitter i EU-parlamentet i topp: Gunnar Hökmark, 56, Anna Ibrisagic, 41 och Christofer Fjellner, 32.

Driva svenska intressen

Utrikesminister Carl Bildts fru, Anna Maria Corazza Bildt, 45, som hamnade på tredje plats i medlemmarnas provval har flyttats ner till plats åtta.

Moderaternas motto inför valet den 7 juni är ”Ett starkt Europa för Sveriges bästa”.

Vad menar ni med det?

– Vi vill driva svenska intressen. Vi vill använda EU som ett verktyg för att verka i vår riktning, säger Anna Kinberg Batra, som lett den grupp som tagit fram förslaget till partiets EU-valsplattform.

– Vi vill plocka hem EU till inrikesdebatten.

Intresset för valet till Europaparlamentet har hittills varit lågt i Sverige. Sist röstade bara knappt 38 procent. I år tror Anna Kinberg Batra att det kan bli fler.

– Jag hoppas att ordförandeskapet ska öka intresset. Dessutom händer det så otroligt mycket nu. Vi har stora problem i världen och i Europa när det gäller miljön och finanskrisen. Det är tydligt att vi inte kan lösa det här på egen hand i Sverige.

I dag fastställs Moderaternas kandidatlista till EU-valet under partiets partiråd i riksdagen. Aftonbladet.se följer på plats.

Aftonbladets
bloggar