Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Han stjäl från Marianne, 79

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-25

Två dömda till fängelse – stal kontokort från äldre

Ficktjuvsligan lurade gamla och handikappade.

De kom över närmare två miljoner kronor.

I går dömdes två av dem till långa fängelsestraff.

Samtidigt jagar polisen flera av ligans medlemmar.

Sammanlagt 135 äldre och handikappade lurades av de två männen, 43 och 27 år gamla.

Köpte dyra saker

Genom att smyga sig på de intet ont anande personerna i bankomatkön eller kassakön tog ligan reda på kortkoden. Därefter gick de fram till offret och bad, exempelvis, om att få växla pengar. När offret tog upp sin plånbok stal ligan, med flinka fingrar, bankkortet och i vissa fall pengar. Sedan tömde de i godan ro kontot och köpte dyra varor med kortet.

Sammanlagt kom de över drygt 1,8 miljoner kronor. I många fall offrens alla besparingar. Genom att de fotograferats av uttagsautomaternas kameror kunde de bindas till brotten.

Två av ligans medlemmar har gripits, och dömdes i går till fem respektive tre års fängelse. Men ytterligare en person är häktad i sin frånvaro och sju personer anhållna i sin utevaro.

– Det här rör sig om en internationell liga. De har varit i Sverige i flera omgångar och säkerligen gjort sig skyldiga till många fler brott än de vi kunnat binda dem vid. Samtliga misstänkta kommer från Rumänien, säger Ulf Lokrantz, chef för kriminalunderrättelseenheten i Västra Götaland.

Tappat livsgnistan

Tingsrätten skriver i sin dom att ”brotten har riktats mot de svagaste i samhället, som i många fall har fått sitt liv mer eller mindre förstört”.

En anhörig till ett av offren berättade i rätten om hur brottet påskyndade den utsattas död. Andra har berättat att de helt tappat livsgnistan.

”Det är ingen tvekan om att brotten för samtliga offer har haft en avgörande inverkan på deras liv”, skriver tingsrätten i domen.

Kammaråklagare Johan Fröjelin säger att han, i stort sett, är nöjd med utfallet.

– Det är naturligtvis bra att båda döms, men jag tycker att de kunde ha fått något högre straff. Det rör sig om många brott, som riktat sig mot äldre och handikappade, så är det någon gång man borde använda maxstraff tycker jag det är i ett sådant här fall.

De två dömda männen ska även betala skadestånd på sammanlagt över 2,3 miljoner kronor. De utvisas dessutom på livstid.