Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Obama vädjade till Olympiska kommittén

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-02

”Välj Chicago, välj Amerika” sa han innan han åkte hem till USA igen

KÖPENHAMN. Han kom, han vädjade, han kanske segrade.

USA:s president Barack Obama har gjort sitt för att få de olympiska spelen till Chicago.

Efter drygt fem timmar på dansk mark bar det hem till Washington igen.

Jag vet inte om Gunhild och Inger fick någon bild. De stod där i alla fall och väntade på Stormbroen mittemot Christianborgs slott i Köpenhamn med mobiltelefon och kamera redo. Och om de fick en bild var det på en svart bil med tonade rutor som snabbt körde genom avspärrningarna ut ur staden, mot Kastrups flygplats.

Det var säkert en ganska dålig bild men Inger och Gunhild kommer att spara den. För i den bilden, även om han inte syns, finns USA:s president Barack Obama. De var kanske 100 meter från varandra.

Obamafans spanade förgäves

– Det är historiskt att han blev president och det är historiskt att han är här nu, sa Inger Rainey Mark, hälften danska, hälften amerikanska med bostadsort Köpenhamn.

– Det känns bra att i alla fall ha varit i närheten av honom.

En bit längre bort, uppkliven på en vägbom i cement stod Gunhild Brethvad och spanade.

– Jag är ett stort Obamafan. Han har gett världen nytt hopp. Han gör något för Amerika. Nu kan jag berätta för mina barnbarn att jag har sett Obama.

Besöket var över på fem timmar och tjugo minuter. Tur och retur Washington - Köpenhamn. Tillsammans med sin fru Michelle försökte Barack Obama övertyga IOK, Internationella Olympiska Kommittén, om att hans älskade Chicago är den stad som bör få arrangera sommar-OS 2016. Inför delegaterna inne i kongressbyggnaden Bella Center i Köpenhamn använde han de stora orden.

Vädjade till Olympiska kommittén

– I en värld där vi alldeles för ofta ser de mörka sidorna av mänskligheten, där visar idrottsevenemang som OS den allra bästa sidan av mänskligheten.

Han pratade om förståelse mellan människor, om att välkomna alla varifrån de än kommer, vilken bakgrund de än har. På samma sätt som Chicago välkomnade honom som rotlöst flackat runt under hela uppväxten.

– Jag ber er: Välj Chicago, välj Amerika. Om ni gör det lovar jag att Chicago och USA kommer att göra världen stolt.

Besked väntas klockan 18.30

Klockan 18.30 i kväll vet vi. Då lämnar IOK:s president Jacques Rogge sitt besked. Valet står mellan Tokyo, Madrid, Rio de Janeiro och Chicago. Inger och Gunhild tror att Obamas närvaro påverkar och ökar Chicagos chanser. Men egentligen bryr de sig inte. Det var inte för sommar-OS 2016 som de och alla andra stod och väntade och spejade på Strombroen i Köpenhamn. Fem timmar är en kort tid. Men under den tiden var Barack Obama här även om bara några få fick se honom på riktigt.