Ask och Bildt hyllar den tysta diplomatin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-08

”Vi är glada att vi äntligen har fått ett beslut”

Bara timmar efter att Annika Östberg satt sina fötter på svensk mark tidigt i morse regnar hyllningarna över den tysta diplomatin.

”En seger”, slår justitieminister Beatrice Ask (M) fast.

Samtidigt riktar utrikesminister Carl Bildt (M) ett stort tack på sin blogg – till alla som ”arbetat i tysthet”.

Det är en belåten justitieminister som svarar i telefon när aftonbladet.se ringer upp för att prata fallet Annika Östberg på onsdagsmorgonen.

– Vi är glada att vi äntligen har fått ett beslut. Våra tjänstemän har lyckats i det tysta.

Även utrikesminister Carl Bildt (M) hyllar den svenska diplomatin på sin blogg.

Försöker gå en annan väg

”Ibland är det bäst om delar av det konkreta arbetet kan bedrivas mer ostört”, skriver Bildt och slår tillbaka mot all den kritik som riktats mot arbetet för att få till en överföring av Annika Östberg.

”Medan förr olika svenska företrädare gjort braskande utspel, spektakulära besök och annat – med enda resultat att ärendet låst sig helt och hållet – ville vi försöka en annan väg”, fortsätter Bildt och berömmer ”alla dem som arbetat i det tysta för att åstadkomma detta.”

Beatrice Ask understryker att Sverige inte har behövt gå med på några villkor från USA för överförandet av Annika Östberg.

– Vår grundprincip är att verka för att människor ska kunna avtjäna sina straff i sina helmland. I det här fallet har vi använt oss av den överförandekonventation som kom till 1983.

Rätt att ansöka om tidsbegränsat straff

Från och med nu är det den svenska kriminalvården som har ansvaret för Annika Östberg. Det innebär även att Östberg har rätt att ansöka om tidsbegränsat straff.

Om Annika Östberg ansöker om tidsbegränsat straff och tingsrätten beviljar detta – hur lång tid kan det ta innan hon är på fri fot?

– Ett livstidsstraff är ju livstid också i Sverige. Det finns möjlighet att ansöka om tidsbestämning och i det här fallet är det då Örebro tingsrätt som gör den bedömningen. Det är omöjligt för mig att svara på.