Kebnekaises toppar nu "ungefär lika höga"

TT

Publicerad 2018-08-01

Tarfala fjällstation vid Kebnekaise har uppmätt en rekordlåg höjd på bergets sydtopp. Arkivbild.

Den rekordvarma sommaren får Sveriges högsta punkt – Kebnekaises sydtopp – att smälta.

Den beräknas för första gången sedan mätningarna infördes år 1880 vara ungefär lika hög som nordtoppen.

När forskare vid Stockholms universitet mätte sydtoppen på tisdagsmorgonen var den 20 centimeter högre än nordtoppen.

– Sedan har vi haft två varma dagar till och tidigare under juli har den smält 14 centimeter per dag i snitt. Jag skulle säga att de nu är lika höga, plus minus en decimeter, säger Gunhild Ninis Rosqvist, chef vid Tarfala forskningsstation samt professor i geografi vid Stockholms universitet till TT.

Fyra meter i juli

Sydtoppens glaciär smälter varje sommar och har steg för steg närmat sig nordtoppen, som bara består av berg. Under vintern byggs den sedan upp igen.

De senaste 20 åren har glaciären tappat i snitt en meter per år. Sommarens höga temperaturer har gjort att toppen har smält hela fyra meter bara den senaste månaden.

Forskarna har sett mer nedsmält snö från sydtoppen än de någonsin sett tidigare.

– Vi kommer att mäta igen när sommaren är slut och det börjar snöa här igen, för att få veta hur låg den egentligen blev i år, säger Gunhild Ninis Rosqvist.

– Det är svårt att gissa väder, men jag skulle tippa på att den smälter en meter till, absolut.

Tidigare än väntat

I september för fem år sedan var sydtoppen 2,2 meter högre än nordtoppens 2 096,8 meter över havet. Tisdagens mätning visade en höjd på 2097 meter, vilket är en och en halv meter lägre än sydtoppens höjd i slutet av augusti i fjol.

– Under snörika år och kalla somrar har den fått behålla höjd. Men när det kommer en extremmånad så rasar den. Alla hade anat att detta var möjligt, men man trodde inte att det skulle ske riktigt än, att den kanske skulle få sommaren på sig, säger Gunhild Ninis Rosqvist.

På kort sikt kan smältningen drabba turistnäringen, då det blir svårare att nå nordtoppen om och när den är Sveriges högsta punkt. På sikt drabbar det ekosystemen i fjällen.

– Det är inte bara isen, utan när det är varmt påverkar det vegetationen, renbetet, alla växter och djur, säger Rosqvist.

"Symbolisk glaciär"

– Att toppen försvinner spelar mindre roll, det är inte så mycket is egentligen, men det är en symbol för alla våra glaciärer. Det har varit en konstig sommar med bränder och smält is och det är kanske dags att ta det på allvar.

Eftersom isen förändras dag för dag och eftersom forskarna måste ta helikopter till Kebnekaises toppar görs mätningarna två-tre gånger varje sommar.

De utförs med en så kallad differentiell GPS med två centimeters noggrannhet.