Jupiter har fått tolv nya månar
Uppdaterad 2018-07-18 | Publicerad 2018-07-17
Tolv nya månar har upptäckts runt Jupiter, den största planeten i vårt solsystem.
Det innebär att det totala antalet kända månar som cirkulerar runt jätteplaneten nu är uppe i 79 stycken.
Detta är fler än någon annan planet i systemet. Närmast kommer Saturnus med 62 kända månar.
De tolv nya månarna upptäcktes genom observationer från flera olika teleskop. De siktades av forskare ledda av den amerikanske astronomen Scott Sheppard första gången på våren 2017.
Hittades av en slump
Intressant nog letade forskarna vid tillfället efter långt mer avlägsna himlakroppar i solsystemet. Jupiter råkade bara ligga i samma riktning som sökfältet – och då kunde Sheppard och hans kollegor konstatera att Jupiter hade betydligt fler månar än vad man tidigare känt till.
Nio av de tolv månarna rör sig i motsatt riktning mot Jupiters egen rotation. De tros vara rester efter tre större månar som har trasats sönder genom kollisioner med asteroider, kometer och andra månar.
Två av de andra månarna rör sig i samma riktning som Jupiters rotation, fast i en inre bana närmare planeten. De tros också vara fragment av en större måne som brutits sönder.
Kommer krocka
Den sista månen är den mest avvikande av dem alla. Den rör sig i samma riktning som Jupiters rotation, men i en yttre bana som gör att den befinner sig på kollisionskurs med de nio månarna som rör sig åt motsatt håll. En frontalkrock är med andra ord att vänta i framtiden.
Upptäckten publiceras i International Astronomical Union Minor Planet Electronic Circular.