Jupiter studeras på djupet
Publicerad 2018-03-07
Nya detaljer om den största planeten i solsystemet, Jupiter, fortsätter att strömma in till forskarna från Nasas rymdsond Juno.
Nu visar analyser att de färgstarka bälten som syns på ytan sträcker sig ner till ett djup av 3 000 kilometer. Planetens innandöme tros vara relativt solitt.
Det sistnämnda kan låta förvånande. Jupiter är en så kallad gasjätte, utan fast berggrund. Men forskarnas kalkyler, som presenteras i Nature, antyder att gaserna under den yttre atmosfären roterar som om de vore en enda fast kropp. Denna kropp är troligen ganska hård.
Bältena på ytan, som syns som färgglada band, är i själva verket enormt starka vindar – de har en hastighet på 400 meter i sekunden – som cirkulerar i motsatt riktning runt planeten.
Att de har ett djup på 3 000 kilometer kommer lite som en överraskning. De flesta hade trott att de inte var så omfattande.
Kalkylerna har gjort det möjligt att beräkna atmosfärens storlek på planeten. Den antas nu utgöra runt en procent av Jupiters massa. Detta låter inte så mycket men är i själva verket långt mer än vad någon hade vågat gissa. Som jämförelse kan nämnas att vår egen atmosfär utgör mindre än en miljondel av jordens massa.