Satsning på tandvård och folkhälsa

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-20

Högkostnadsskydd för tandvården införs

Under 2008 planerar regeringen att sjösätta en större tandvårdsreform. Tre miljarder avsätts årligen för att förbättra svenskarnas tandhälsa.

Tandvårdsreformen aviserades redan i budgetpropostitionen för år 2007, men har nu kommit ett steg närmare verkligheten. Under 2008 ska ett högkostnadsskydd införas, både för att skydda den enskilde patienten mot alltför höga kostnader och för att stimulera fler att gå till tandläkaren oftare. Regeringen vill också införa en särskild tandvårdscheck, som patienten kan använda som delbetalning för abonnemangstandvård eller för regelbundna, förebyggande tandvårdsbesök.

Lättare jämföra priser

För att underlätta för patienterna vill regeringen att det ska bli lättare att hitta information om olika behandlingsalternativ samt jämföra priser mellan olika vårdgivare. Senare under mandatperioden utlovas också en satsning på patientgrupper som på grund av långvarig sjukdom eller funktionshinder har ett ökat behov av tandvård.

Satsning på barn och unga

Men det är inte bara tandvården som ska förbättras. Under perioden 2008-2010 utlovar regeringen 115 miljoner kronor per år för särskilda folkhälsopolitiska åtgräder, främst riktade till barn och unga. En folkhälsopolitisk proposition kommer senare i höst – men redan nu framhålls särskilt åtgärder kring alkohol, droger, tobak, kostvanor och fysisk aktivitet.