Dödades - under bärplockningen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-02

Tre kvinnor besköts av soldater i södra Tjetjenien

Kvinnorna var ute för att plocka bär när de besköts av tjetjenska soldater.

En av dem dog, två skadades.

– De sköt från alla håll. Först föll min syster, sedan min svärdotter berättar Zalpa Mutakova för tidningen Novaja Gazeta.

Zalpa Mutakova skadades under beskjutningen.

Systrarna Zalpa Mutakova, 38 och Chaldat, 40, tänkte ägna vårlovets första dag åt att samla häggbär i skogen i den sydtjetjenska bergsregionen Sjatojskij. Chaldat skulle sälja bären på marknaden för att dryga ut lönen som lågstadielärare. Med var också Zalpas svärdotter Zaira Kasumova, född 1980.

De lämnade byn Urd-juchoj vid 8.30-tiden på morgonen. En halvtimme senare ringde Zaira en släkting i byn.

– Hjälp oss! De skjuter på oss, vi är skadade.

Bar kvinnorna

När polis kom till platsen möttes de av åtta soldater som bar två av de skottskadade kvinnorna. Zalpa, som bara träffats i axeln, kunde gå själv.

– Vi trodde att de var krigare, var svaret på frågan varför de skjutit mot kvinnorna.

Chaldat dog på väg till sjukhuset, svärdottern Zaira opererades och det finns hopp för hennes liv. Zalpa klarade sig med lindriga skador.

För Novaja Gazeta berättar hon om skräckminuterna innan polisen kom fram.

– Jag låg med ryggen mot dem med slutna ögon. Jag var rädd för att de skulle slå mig. Sedan bestämde jag mig i alla fall för att prata med dem.

Skyller på dimman

– När jag lyfte huvudet satt de runt omkring mig, med höjda automatvapen. Jag frågade: ”varför sköt ni oss, vi var ju bara ute och plockade häggbär?”

– Det var dimma, vi såg er dåligt, svarade de, berättar Zalpa för Novaja Gazeta.

Måndagen efter beskjutningen hördes alla inblandade. Huvudmisstänkt är befälhavaren Aleksej Korgun som nu befinner sig under bevakning.

– Jag hoppas attt domstolen agerar rättvist och hårt, säger den dödade Chaldats bror Chizir.

Enligt Novaja Gazeta var tragedin den 24 mars inte unik. Varje år skjuts människor ner eller dödas av minor i samband med att de samlar bär i skogarna i de tjetjenska bergstrakterna.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln