Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Reglerna är för generösa”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-14

Riksdagsledamöter reagerar mot inkomstgarantin

Avhoppade riksdagsledamöter kan kvittera ut stora summor varje månad utan att behöva söka nytt jobb.

Nu måste reglerna kring den generösa inkomstgarantin ses över menar riksdagsledamoten Jan Ericson (m).

– Vi måste skapa ett system som våra väljare har förtroende för, säger Ericson till aftonbladet.se.

Över 30 000 i månaden - utan att jobba. Det låter som en dröm men för flera avgångna riksdagsledamöter är det verklighet.

TV 3:s ”Insider” kunde i går visa hur våra före detta folkvalda politiker kan leva ett gott liv med skattebetalarnas pengar, utan krav på att söka nytt jobb.

Läsarna: Garantin bör slopas

Aftonbladet.se:s läsare reagerade starkt och mer än 90 procent ansåg att inkomstgarantin bör slopas. Nu menar även riksdagsledamöterna själva att reglerna måste ändras.

– Jag vill att riksdagen gör ett uttalande där man säger att reglerna ska ses över. Vi måste ha ett system som skapar förtroende hos allmänheten, säger Jan Ericson, 37, riksdagsledamot för moderaterna.

Han är särskilt kritisk mot att en före detta folkvald inte behöver gå tillbaka till sitt gamla jobb efter lämnat riksdagsuppdrag.

– Vi såg några sådana exempel efter förra valet som inte var så kul att se. Till exempel före detta miljöminister Lena Sommestad som inte valde att gå tillbaka till sin tjänst som professor. Det tycker jag är stötande, säger Jan Ericson.

Miljöpartisten Ulf Holm, 38, håller med.

”Reglerna är för generösa”

– Reglerna är för generösa. De speglar inte det som vanliga människor råkar ut för. Blir man uppsagd har man inte rätt till någon inkomstgaranti, säger han till aftonbladet.se.

På senare år har reglerna skärpts. Nu måste man till exempel ha fyllt 40 år för att få rätt till garantin i fem år. Den som fyllt 50 har rätt till garantin fram till pensionsdagen. Men trots åtstramningarna är systemet alldeles för givmilt, menar Ulf Holm.

– Man ska inte kunna hålla på att få garantin i mer än fem år. Det bör också finnas ett slags nedtrappningssystem. Dagens system hänger med från tiden då de flesta som kom in i riksdagen var äldre. Nu är det väldigt många 20-, 30-åringar som kommer in.

Hur kommer du själv att göra den dag du lämnar riksdagen?

– Jag tror att jag ska göra ny karriär och jobba i restaurang. Inkomstgarantin kanske jag utnyttjar under ett år. Det är väl så lång tid det kan ta att skaffa ett nytt jobb.

Jan Ericson säger till aftonbladet.se att han tänker gå tillbaka till tjänsten som bankjurist.

Men trots kritiken finns någon regeländring inte på riksdagens agenda.

– I dagsläget är det inte aktuellt med någon ny översyn, eftersom lagen ändrades så sent som för ett och ett halv år sedan, hälsar riksdagens talman Per Westerberg (m) via sin pressekreterare Peter Lindskog.