Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Här är Fredrik Reinfeldts nya jobb

Publicerad 2017-06-12

Fredrik Reinfeldt får nytt jobb.

Den förre statsministern ska leda en ny kommission som ska arbeta fram förslag för att motverka brottslighet i folks vardag.

– Det bortglömda problemet är att merparten av brotten som begås i Sverige inte leder till någon reaktion, säger Reinfeldt.

I januari 2015 satte Fredrik Reinfeldt (M) punkt för en lång politisk karriär, som kröntes med åtta år som statsminister. Sedan dess har han bland annat skrivit två böcker, varit programledare på SVT och tagit sig an flera uppdrag som konsult. Många av hans uppdrag har varit på den internationella arenan, men nu ska Reinfeldt återigen göra ett nedslag i Sverige - denna gång kring brottsfrågor.

Den förre M-ledaren ska nu leda en oberoende kommission på uppdrag av försäkringsbranschen. Trygghetskommissionen, som den kallas, ska fungera på samma sätt som en statlig utredning. Gruppen han leder ska under det kommande året arbeta fram konkreta förslag för att motverka brottslighet och minska otryggheten i samhället.

Fokus ligger på brott som drabbar människor i deras vardag, som stölder och försäkringsbrott. Det är brott där anmälningarna ökat, men antalet uppklarade fall är väldigt låg. Reinfeldt ska leda arbetet som tar utgångspunkt i ”hur samhället hanterar en negativ brottsutveckling, färre uppklarade brott och en tilltagande otrygghet.”

Vill se annan typ av debatt

Reinfeldt själv säger att debatten om mängdbrott, så kallade vardagsbrott, ofta glöms bort i Sverige.

– Debatten handlar ofta om grov brottslighet, vilket självklart ska uppmärksammas. Men den typen av brott som i hundratusentals anmäls och som trots allt är de som kommer närmast de flesta människors vardag, diskuteras mindre. Där upplever många att ingenting sker, även om de anmäler, säger han.

Han tar bland annat upp brottet skadegörelse, där 99 procent av anmälningarna läggs ned.

– Det leder till frustration, en känsla av utsatthet och en känsla av att inte få det stöd man har rätt till, säger han.

”Vara så konkreta som möjligt”

Kommissionens arbete ska vara klart den 1 juni nästa år.

– Vårt syfte är att försöka vara så konkreta som möjligt som det bara går kring vad man kan göra för att klara av fler av de här brotten eller se till att de inte begås, säger Reinfeldt.

Man kommer däremot inte att ge sig in i den debatt som nu sker mellan de politiska partierna, bland annat kring antalet poliser i Sverige.

Du får väldigt många erbjudanden. Varför är just detta något du vill jobba med?

– Jag har återkommit väldigt många gånger till att jag tycker att det bortglömda problemet är att merparten av brotten som begås i Sverige leder inte till någon reaktion. Frågan är då vad som händer med människors frustration, med tilliten, med sammanhållningen i samhället när man utsätts för brott men ingen gör något. Jag tror att det är en underskattad fråga när det gäller svensk samhällsutveckling.

Följ ämnen i artikeln