Regeringen överens med M och C om försvaret
Publicerad 2017-08-16
Regeringen har kommit överens med Centerpartiet och Moderaterna om en ny försvarsuppgörelse.
Det handlar om 2,7 miljarder extra per år till försvaret under 2018 till 2020.
– Det är en viktig signal till omvärlden och det är bra för Sverige, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Regeringen har nått en försvarsöverenskommelse med Centerpartiet och Moderaterna. Det är tredje gången man kommer överens i den så kallade försvarsgruppen, där Kristdemokraterna tidigare ingick.
Försvaret ska få 2,7 miljarder extra per år från 2018 till 2020.
Det handlar sammanlagt om 8,1 miljarder kronor, varav 6,8 miljarder till militära försvaret och 1,3 miljarder till det civila försvaret.
– Det är en bra signal om politisk stabilitet och insikt. Det är en viktig signal till omvärlden och det är bra för Sverige, säger försvarsminister Peter Hultqvist.
Han lyfter fram att den militära förmågan nu kommer att öka på flera sätt.
– Det blir en ökad satsning på totalförsvaret, utbyggnad av kompetensen i försvarsmakten och en lång rad materielal investeringar. Det är en signal till omvärlden och svenska folket att vi har en bred överenskommelse som visar stabilitet och kontinuitet.
Även Hans Wallmark (M) är nöjd.
– Uppgörelsen är i Sveriges och försvarets intresse. Därför är det viktigt för oss att axla det ansvaret som parti, säger han.
Både C och M menade samtidigt att det kan behövas mer pengar till försvaret åren efter 2018.
– Det vi är överens om är 2,7 miljarder extra för 2018. Det tar vi med oss och tar ansvar för även under 2019 och 2020 om vi vinner valet. Men utöver det är vi som moderater villiga att se på en del andra saker som inte legat inom ramen för uppgörelsen. Det står oss helt fritt att lägga de förslagen framöver, säger Hans Wallmark.
Den första försvarsuppgörelsen slöts mellan S, MP, C, KD och M våren 2015. Så sent som i våras presenterade partierna en andra överenskommelse om att tillsätta 500 extra miljoner kronor under 2017.
Björklund och Bush Thor kritiska
KD valde tidigare i veckan att lämna förhandlingarna. Partiledaren Ebba Busch Thor menar att uppgörelsen som presenterades i dag är otillräcklig.
– Vi har haft ett mycket låst läge i de här förhandlingarna under hela sommaren. Det är uppenbart att vårt agerande i måndags hade den effekten att budet från regeringen åkte upp och vi fick en bättre långsiktighet. Men trots det ligger vi alltså två miljarder ifrån varandra på tre års sikt, säger hon.
Liberalernas partiledare Jan Björklund kommenterat överenskommelsen på Twitter. Hans parti har inte varit med i någon av uppgörelserna.
Han skriver att han anser Försvarsbeslutet från 2015 vara ”underfinansierat” och ”otillräckligt”.
En samlad opposition har sagt att man ska rikta ett misstroendevotum mot försvarsministern när riksdagen öppnar. Men att Hultqvist riskerar att sparkas ut ur regeringen har inte haft någon inverkan på förhandlingarna, menade alla partier.
KD lämnade
I måndags lämnade Kristdemokraterna försvarsförhandlingarna. KD menade att det saknades vilja till långsiktighet i förhandlingarna och att man ansåg det inte var möjligt att komma överens om en rimlig nivå.
Under Almedalsveckan i somras hotade Anna Kinberg Batra med att Moderaterna skulle lämna förhandlingar. Kravet var två miljarder extra till försvaret – redan i höst.
– Vi är beredda att förhandla om det kan leda till att vi stärker försvaret men jag är inte beredd att förhandla utan att det når resultat. Det är ett politiskt budskap som jag vill att regeringen tar till sig, sa Anna Kinberg Batra till Aftonbladet då.
Artikeln uppdateras.