Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Värmebölja i Las Vegas: "Mest extrema sedan 1937"

TT-AP

Publicerad 2024-07-10

Människor svalkar sig i vattenånga i den 46-gradiga värmen längs Las Vegas Strip, Las Vegas. Bild från 7 juli 2024.

Fler än 161 miljoner människor runt om i USA levde under värmevarningar på tisdagen. Flera personer har dött och myndigheterna går ut och varnar för värmen.

I Las Vegas i USA har man fem dagar i rad haft temperaturer över 45 grader.

Med tisdagens höga temperatur – 48,3 grader – tangerades dessutom ett tidigare rekord från sommaren 2005 på fyra dagar i rad med temperaturer över 46,1 grader (115 grader Fahrenheit). Och värmen ser ut att fortsätta till och med fredag.

Även med ökenmått mätt är den långvariga värmeböljan som delstaten Nevadas största stad upplever uppseendeväckande.

– Det här är den mest extrema värmeböljan som uppmätts i Las Vegas sedan 1937, säger meteorologen John Adair på den amerikanska vädermyndigheten National Weather Service (NWS).

Värmeböljan som har kopplat grepp om stora delar av USA har även lett till värmerekord i bland annat delstaten Oregon. Där beräknas sex personer ha dött på grund av värmen.

Även i Houston, Texas, noterades höga temperaturer på över 32 grader med hög luftfuktighet under tisdagen. Där är fortsatt 1,7 miljoner människor utan ström efter att stormen Beryl drog in över Texas kust under måndagen.

Houstonbon Walter Perez och hans fru, 3-årige son, 3 veckor gamla dotter och svärfar sökte skydd undan värmen i en kyrka efter en natt som han beskriver som ”dålig, dålig, dålig, dålig”.

– Vi kan hantera värmen, men inte barnen, säger han.

Vädermyndigheten beskriver värmen i Houston som potentiellt farlig med tanke på bristen på el och luftkonditionering.

Värmeböljan i USA sker samtidigt som den globala temperaturen i juni var rekordhög för 13:e månaden i rad. Det var även tolfte månaden i rad som världen var 1,5 grader varmare än förindustriell tid, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.