Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Trump vill se Musk leda reformarbete

Martin Yngve/TT

Uppdaterad 09.34 | Publicerad 2024-09-05 19.33

Teslachefen Elon Musk pratar med USA:s förre president Donald Trump, som har ryggen mot kameran. Arkivbild.

Donald Trump vill att Elon Musk ska leda en kommission för att hitta och ta bort ”onödiga” offentliga utgifter.

Och Teslachefen är med på förslaget. ”Jag ser fram emot att få tjäna USA”, skriver Musk på X.

Den republikanske presidentkandidaten har länge lyft behovet av en kommission ledd av framgångsrika företagare och sagt att en sådan ska tillsättas om han blir president.

Nu har han hittat sin idealkandidat i Teslachefen Elon Musk. Det var Musk själv som anmälde sitt intresse och på torsdagen åter gjorde Trump uppmärksam på ett möjligt samarbete.

”Jag ser fram emot att få tjäna USA om möjligheten ges. Ingen lön, ingen titel, inget erkännande behövs”, skrev han på X.

Och i ett möte med företagsledare i New York tog Trump fasta på orden och sade att han gärna såg en sådan lösning och att Musk gått med på att leda den tilltänkta kommissionen, rapporterar Wall Street Journal.

– Min plan kommer att bekämpa inflationen, snabbt få ned priserna och blåsa liv i en explosiv ekonomisk tillväxt, sade Trump enligt CNBC och lovade att hans kommission inom sex månader ”totalt eliminerar” onödiga statliga utbetalningar.

Inför presidentvalet 2020 gav Elon Musk sitt stöd till president Joe Biden, men han har sedan dess rört sig mot den politiska högern.

I juli i år ställde han sig i stället bakom Donald Trump och i augusti genomförde han en intervju i vänskaplig ton med presidentkandidaten på sin plattform X.

Följ ämnen i artikeln