Dödförklarade Jonathan stämmer staten: Trodde sonen knappat fel
Uppdaterad 2024-10-25 11.35 | Publicerad 2024-10-24 19.25
På bara några år har fyra personer i det lilla samhället i Olofströms kommun felaktigt dödförklarats.
– Min bankman ringde och sa: Det står att du är död, säger Alexander Krook, 37.
En annan som drabbats är Jonathan Ravelin, 35 – som nu stämmer staten.
I kommunen bor drygt 13 000 personer. Sedan 2021 har fyra av invånarna fått sina liv vända upp och ner – de har felaktigt dödförklarats.
Och de tror sig veta varför.
När Jonathan Ravelin, 35, förra året skulle swisha en vän fungerade inte hans bank-id. Det visade sig att Skatteverket felaktigt hade registrerat honom som död.
– Jag tänkte först att min son hade knappat in fel på telefonen. Men så var inte fallet, utan det stod att jag var avliden hos banken, säger han.
I sju veckor fungerade inte Jonathan Ravelins bankkonton och id-handlingar. Han behövde därför låna pengar för att kunna köpa mat till sin familj, en tid han beskriver som svår.
– Jag kände att nu blir det tufft. Mitt bank-id spärrades dagen jag fick lön. Då var det ju dags att betala alla räkningar, så man hamnade ju back. Samtidigt som jag hade familj och jobb att sköta behövde jag lägga massa tid på att bli registrerad igen.
Jonathan dödförklarades genom att någon skickade in en blankett med en falsk läkarsignatur. Det stod att den påhittade läkaren arbetade på lasarettet i Kristianstad.
Han förstod senare att det fanns ett samband med tre tidigare iscensatta dödsfall i orten 2021. En av de som drabbades då var Alexander Krook, 37.
– Mitt bank-id slutade plötsligt fungera. Då ringde jag min bankman som svarade: ”åh vad skönt att höra din röst”, för hon sa att det stod att jag var död. Då tänkte jag vad fan är det som händer, säger han.
Både Jonathan Ravelin och Alexander Krook misstänker att dödförklaringen är en ingrediens i en konflikt som pågått i det lilla samhället i Olofströms kommun under flera år. Enligt dem har alla drabbade på ett eller annat sätt hamnat i konflikt med en person på orten, vilket BLT tidigare rapporterat om.
– Det har skett många märkliga saker i området, säger Alexander Krook och fortsätter:
– Vi vet precis vem som har gjort det här, säger han.
Fyra anmälningar har upprättats, varav tre förundersökningar är nedlagda. Polisen i region syd menar att ärendet är svårt att gå vidare med.
– Brottsrubriceringarna är urkundsförfalskning och ofredande. En anmälan är fortfarande öppen, men utredningen går trögt på grund av brist på bevis, säger polisens presstalesperson Thomas Johansson.
Ungefär ett år efter att Jonathan Ravelin felaktigt dödförklarades stämmer han nu den svenska staten för att ha överträtt hans rättigheter enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) och Europakonventionen. Det gör han med hjälp av den ideella organisationen Centrum för rättvisa.
– Det här fallet är principiellt viktigt, inte bara för de som varje år blir felaktigt dödförklarade utan för alla myndigheter när de behandlar viktiga personuppgifter. Det här fallet har potential att nå högsta domstolen, säger Alexandra Loyd, jurist på Centrum för rättvisa.
Jonathan Ravelin säger att han vill få ett stopp på de felaktiga dödförklaringarna.
– Det här ska inte behöva hända fler. Det krävs fler kontroller så att vem som helst inte ska kunna kalla sig läkare och skriva ut blanketter.