Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

S lanserar maffialag: "Helt nytt angreppssätt"

Uppdaterad 11.05 | Publicerad 10.12

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) vid en pressträff i riksdagen. Arkivbild.

Socialdemokraterna vill se en svensk maffialag enligt amerikansk modell för att stoppa skjutningar och gripa gängledare.

Kollektivt straffansvar för dem som ingår i kriminella gäng hör till det som bör utredas, anser S.

– För att bryta gängkriminalitetens grepp om samhället krävs ett helt nytt angreppssätt, säger S-ledaren Magdalena Andersson vid en pressträff.

Hon hänvisar till USA, där det finns en särskild lagstiftning för att komma åt maffia- och gängbrottslighet, den så kallade Rico-lagstiftningen.

S ska lägga fram ett utskottsinitiativ i justitieutskottet om att utreda kollektiv bestraffning, en utveckling av systemet med kronvittnen och särskilda enheter som jobbar mot de kriminella gängen inom de brottsbekämpande myndigheterna.

Hänger ihop

Förslagen om kronvittnen och kollektivt straffansvar hänger ihop, framhåller Teresa Carvalho, Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson:

– Genom att gängmedlemmar bär ett kollektivt ansvar för organisationens hela kriminalitet finns det många som har starka drivkrafter att också avslöja dem högre upp i hierarkin.

Sverige har redan ett system med kronvittnen, som innebär en strafflindring för den som medverkat till att någon annan persons brottslighet klaras upp. Men S vill att det enligt amerikansk modell ska användas mer riktat för att komma åt gängtoppar.

Vaksamhet i näringslivet

S vill också att möjlighet att åtala juridiska personer ska utredas, som ett led i att komma åt kriminalitet inom näringslivet.

– Både sådana som drivs av den organiserade brottsligheten, men också sådana som på annat sätt genom sin näringsverksamhet göder den kriminella ekonomin, säger Teresa Carvalho.

I dag är det inte förknippat med tillräckligt hög risk att göra affärer med kriminella aktörer, anser hon.

– Kraven på vaksamhet och aktsamhet i hela det svenska näringslivet behöver öka.