Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Ukrainsk journalist död i rysk fångenskap

Publicerad 16.27

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, här med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Berlin, uttrycker stor sorg över beskedet om att en journalist dött i rysk fångenskap.

Ukraina inleder en utredning om misstänkt krigsbrott efter uppgifter om att en ukrainsk journalist dött i rysk fångenskap.

Journalisten Victoria Rosjtjyna försvann i augusti ifjol under en reportageresa i de delar av östra Ukraina som kontrolleras av ryska invasionsstyrkor. Det var först i april i år som hennes far fick ett meddelande från Moskvas försvarsdepartement om att hon hölls fängslad. Uppgifter om omständigheter kring gripandet har inte offentliggjorts, inte heller var hon hölls.

På torsdagen bekräftade en representant för Ukrainas organisation för krigsfångeutväxlingar att Rosjtjyna – som skulle fyllt 28 år i oktober – hade avlidit. I samband med beskedet meddelade Ukrainas åklagarmyndighet att en utredning inleds om ”krigsbrott samt överlagt mord”.

Den internationella organisationen Reportrar utan gränser sade sig vara ”chockad” över beskedet, EU var fördömande och kallade det ”avskyvärt”.

– Det är ett hårt slag för de många journalister som kände henne, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, och lade till att det finns många fler offer vars öden är okända.