Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Polska PIS beordras betala tillbaka partistöd

TT-AFP

Publicerad 2024-08-29 18.18

Polens president Andrzej Duda som tillhör partiet Lag och rättvisa. Arkivbild.

Polens valkommission utdelar ett hårt slag mot det tidigare styrande högerpartiet Lag och rättvisa (PIS). Kommissionen underkänner partiets förklaring till hur statliga partibidrag använts.

Beslutet från valkommissionen, som meddelades av dess ordförande Sylwester Marciniak på torsdagen, innebär att det ekonomiska stödet kraftigt minskas till partiet och att det blir återbetalningsskyldigt.

Lag och rättvisa förlorade regeringsmakten makten i Polen i oktobers val, med det politiskt polariserade landet har sett fortsatta strider mellan PIS och den styrande regeringen med Donald Tusk som premiärminister. Motsättningarna förstärks av att presidentposten i Polen innehas av Andrzej Duda som tillhör PIS.

Beslutet från valkommissionen också ett framtida ekonomiskt problem för partiet som satt vid makten 2015-2023. Enligt beslutet tog partiet emot 3,6 miljoner zloty, motsvarande drygt 9 miljoner kronor, som inte använts på korrekt sätt och därmed ska återbetalas. Framtida pengastöd ifrågasätts också.