Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Uppgifter: 66 000 ryska soldater dödade i Ukraina

TT-AFP

Publicerad 2024-08-31 16.35

Rysk soldat som avfyrar artillerield i Ukraina. Arkivbild.

Den ryska militära dödssiffran uppges ha passerat 66 000. Det är oberoende ryska nyhetskällan Mediazona som publicerat nya siffror från kriget i Ukraina.

Mediazona har i samarbete med BBC:s ryska nyhetsgren beräknat att 66 471 ryska soldater har dödats i kriget. Under de senaste fyra veckorna rapporteras siffran gått upp med 4 600 dödade soldater.

Till sin hjälp att beräkna antalet döda har de haft officiella rapporter, nyhetsbevakning och sociala medier – och namn på nygrävda gravar.

Journalisten Anastasia Aleksejva på Mediazona säger att dödssiffrorna inte verkar kopplade till Ukrainas offensiv i Kurskregionen – eller till Rysslands avancemang i de östra delarna.

Regionen med högst antal dödade ryska soldater totalt är i stället Basjkirien i Uralbergens södra ände, därifrån har 2 578 stupat.

Mer än 12 000 av soldaterna som dött är ryska fångar, som rekryterats på villkor att de skulle bli frigivna efter avklarad militärtjänst. Men antalet forna fångar vid fronten verkar ha minskat på sistone enligt Mediazona, vilket kan betyda att ”rekryteringskampanjen inte är lika aktiv”, uppger Aleksejva.

Mediazona och BBC har räknat ryska dödsfall i Ukraina sedan februari 2022. Rysslands president Vladimir Putin uppgav i juni i år att man då hade 700 000 soldater som slogs vid fronten. Moskvaregimen talar dock sällan om egna förluster i det man kallar en ”särskild militäroperation” i Ukraina.