Ifrågasatta friskolor får behålla tillstånd

TT

Publicerad 2024-06-27 11.20

Förvaltningsrätten i Stockholm upphäver Skolinspektionens beslut att dra in tillstånd för tre av Arenakoncernens skolor. Arkivbild.

Tidigare i år drog Skolinspektionen in tillstånden för tre fristående skolor i Arenakoncernen. Motiveringen var att personer som Säpo bedömt som olämpliga fått arbeta nära eleverna. Men nu upphäver förvaltningsrätten Skolinspektionens beslut.

Fallen handlar om gymnasieskolorna Arena Academy i Stockholm och Göteborg samt grundskolan Arenaskolan i Örebro. I början av vårterminen hade de tillsammans närmare 600 elever.

Skolinspektionen drog in tillstånden för skolorna med motivering att ett par personer som myndigheten och Säpo tidigare flaggat som olämpliga haft ledande och elevnära positioner på två olika skolor i koncernen.

Till saken hör att Arenakoncernen för ett par år sedan tog över tillstånd efter den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar, som kritiserats för bland annat grova ekobrott och religiöst färgad utbildning.

Frågan var alltså om den nya ägaren gjort tillräckliga bakgrundskontroller i samband med övertagandet. Enligt förvaltningsrätten i Stockholm är det tveksamt, och därför fanns det skäl för Skolinspektionen att ifrågasätta ägar- och ledningskrets. Men, fortsätter förvaltningsrätten, det var inte fråga om ren nonchalans eller underlåtenhet och det finns inget som tyder på att de nya ägarna skulle ha en förlåtande inställning till religiös extremism.

Omständigheterna är därför inte tillräckliga för att slå fast att eleverna riskerar att indoktrineras, eller att ägar- och ledningskretsen ska ses som olämplig, enligt förvaltningsrätten.

Följ ämnen i artikeln