"Katastrofalt" läge för vildlax – nytt fiskestopp

Mattias Mächs/TT

Publicerad 2024-06-24 05.01

Det ser ut som att det, för andra året i rad, kommer att vara en svag uppvandring av Östersjölax i älvarna. Arkivbild.

Experter och fiskare vittnar om en fortsatt svår situation för vildlaxen i Sverige. Nu stoppas fisket i ytterligare en älv.

– Alla tecken pekar tyvärr på att det blir ännu ett katastrofalt dåligt år i älvarna, säger Thomas Johansson vid Östersjölaxälvar i samverkan.

Förra veckan stoppades fisket av lax i Råneälven i Norrbotten. Den ansvariga samfällighetsföreningen hänvisar till att de uppvandrande laxarna hittills i år är alarmerande få.

På söndagen kom besked om att sportfisket av lax även stoppas i Dalälven.

Totalt gäller nu stopp för att avliva lax i sex av Sveriges 16 Östersjölaxälvar.

I fjol noterades en kraftig minskning av antalet laxar som vandrade upp i älvarna från Östersjön.

– Det ser ut som att det kommer att vara en svag uppvandring även 2024, konstaterar Inger Dahlgren, chef för fiskereglering på Havs- och vattenmyndigheten (Hav).

Laxfisket stoppas i flera svenska älvar.

”Allvarligt fel”

Vittnesmål från flera vattendrag pekar ditåt.

Ett exempel är Byskeälven, känd som en av de bästa älvarna för laxfiske, där det fram till midsommar i år noterats omkring 1 000 passerande laxar, enligt Thomas Johansson, ordförande för organisationen Östersjölaxälvar i samverkan.

Det är runt en tredjedel av det normala antalet.

– Det ser otroligt mörkt ut. Någonting är allvarligt fel med Östersjön, säger Thomas Johansson.

Ljungan i Härjedalen är en av de älvar där fisket stoppas.

Ekosystem i obalans

Vildlaxarna ger sig ut i havet för att äta upp sig några år innan de återvänder till sina födelseälvar för fortplantning. Länge förbättrades bestånden av lax i älvarna i norra Sverige, bland annat tack vare de minskade kvoterna för yrkesfisket i Östersjön.

Det är svårt hitta direkta orsakssamband till de senaste årens försämrade läge, som i bästa fall kan visa sig vara tillfälligt. Men det är känt att miljön i Östersjön är hårt pressad av bland annat övergödning, fiske och klimatförändringar.

– Vi har ett ekosystem som inte riktigt är i balans, säger Johan Höjesjö, professor i ekologisk zoologi vid Göteborgs universitet.

Trålfisket i Östersjön av strömming, som är föda för laxen, har lyfts fram som ett problem.

– Det är ju tyvärr bytesfisken som trålas upp och som i stället går till pelletsfabriker för att bedriva verksamhet med odlad lax, vilket inte är riktigt vackert, säger Johan Höjesjö.

Brett fiskestopp i Norge

I Norge beslutade myndigheterna i veckan att tills vidare stoppa allt laxfiske i de södra delarna av landet. Något liknande, centralt fattat beslut är i nuläget inte aktuellt i Sverige.

– Det har vi inte ansett vara nödvändigt ännu, säger Håkan Carlstrand, utredare på fiskeregleringsenheten på Hav.

– Däremot gör vi ju översyn av bestämmelserna för fisk successivt, och i kommande översyn kan det absolut finnas med.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln