Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Tiotals dödade i flyganfall i Jemen

TT-AFP

Publicerad 2024-05-31

Ett amerikanskt flygplan lyfter under en insats i Röda havet. Arkivbild.

Minst 16 människor uppges ha dödats i brittiska och amerikanska flygräder mot Jemen, som syftade till att stoppa den Iranstödda Huthirörelsens attacker mot civil sjöfart.

Huthirörelsen svarar med hot om upptrappade anfall.

Minst 16 människor miste livet och över 35 skadades i anfallen enbart i området runt hamnstaden al-Hudaydah, heter det i Huthikontrollerade tv-kanaler i Jemen.

Uppgifterna, som sades komma från lokala hälsomyndigheter och är svåra att verifiera, specificerade inte om de döda var civila eller militära.

Huthirörelsen meddelar att dess ”militära operationer till stöd för Palestina” inte kommer att upphöra på grund av anfallen utan snarare trappas upp, enligt ett inlägg på sociala medieplattformen X.

Lager för drönare

Det brittiska försvarsdepartementet bekräftar att man under natten till fredagen genomfört attacker gentemot Huthirörelsens militära anläggningar. Detta i en gemensam operation med amerikanska styrkor ”för att försämra deras förmåga att fortsätta med sina attacker mot internationell sjöfart i Röda havet och Adenviken”.

Enligt Storbritannien hade underrättelser indikerat att flera platser i just al-Hudaydah hade koppling till sjöfartsattackerna, bland annat lager samt kontrollanläggningar för drönare.

USA:s regionala militärkommando (Centcom) uppger i ett uttalande att 13 platser varit måltavlor i attackerna, som enligt militären var ”nödvändiga för att skydda våra styrkor, säkerställa navigeringsfrihet och göra internationellt vatten säkrare”.

Vill visa stöd

Den Iranstödda, militanta Huthirörelsen kontrollerar stora delar av Jemen, inklusive huvudstaden Sanaa. Sedan i november har den genomfört upprepade attacker mot främst västerländska handelsfartyg i Röda havet och Adenviken.

Huthirörelsen säger sig vilja visa sitt stöd för palestinierna i krigets Gaza genom att anfalla fartyg som kan tänkas stödja eller gynna Israel.