Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

WFP varnar: Apokalyptiska scener i södra Gaza

TT-AFP

Publicerad 2024-05-31

Fördrivna palestinier ser sina tält förstörda efter israeliska bombanfall i Rafah stad. Bild från den 28 maj.

Det dagliga livet har blivit ”apokalyptiskt” i delar av södra Gaza sedan Israel gick in i Rafah, säger en representant från FN:s livsmedelsprogram WFP.

Ungefär en miljon människor, som redan fördrivits flera gånger, har under de senaste veckorna tvingats lämna Rafah inför Israels upptrappade offensiv i den hårt ansatta gränsstaden. En grym och fruktansvärd upplevelse, säger Matthew Hollingworth, WFP:s chef för palestinska områden, under en digital pressträff.

De har flytt striderna till områden där det inte funnits tillräckligt med vatten, sjukvård eller bränsle. Maten har varit begränsad, kommunikationsmöjligheterna förhindrade och det har inte ens funnits tillräckligt med utrymme för att gräva latrinhål, meddelar Hollingworth.

– Ljuden och lukterna av det dagliga levernet är hemskt och apokalyptiskt.

Människor somnar till ljudet av krig, och vaknar till samma oväsen., säger han.

Från den 7 maj, då israeliska stridsfordon och styrkor äntrade Rafah österifrån, fram till den 20 maj kunde inte en enda WFP-lastbil ta sig genom gränsen från Egypten. Dessutom har FN-organet förlorat tillgången till sina främsta lager i södra Gazaremsan eftersom det ligger i en evakueringszon. Tusentals ton mat har antingen plundrats eller förstörts i strider.

Efter det har en viss mängd nödhjälp kommit in – men WFP flaggar för att långt från tillräckligt många munnar mättas.

I norra Gaza, där varningar om förestående svält avlöste varandra i mars månad, har situationen förbättrats något, enligt Hollingworth. Men problemen med tillgång till sjukvård, rent vatten och avloppsmöjligheter består, säger han.