Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Över hundra krigsfångar släppta i Jemen

TT-AFP

Publicerad 2024-05-26

Huthianhängare under en demonstration. Bild från 17 maj.

Den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen har släppt 113 krigsfångar, uppger Internationella Röda Korskommittén.

Det ensidiga frisläppandet kommer över ett år efter att de stridande sidorna släppt nästan 900 fångar i ett fångutbyte.

Krigsfångarna släpptes tidigt på söndagsmorgonen i Jemens huvudstad Sana, som kontrolleras av Huthirörelsen. De har tidigare fått regelbundna besök och hjälp av Internationella Röda Korskommittén, skriver organisationen i ett uttalande.

”Vi hoppas att detta banar väg för ytterligare frisläppanden och ger tröst till familjer som ivrigt väntar på att få återförenas med sina nära och kära”, säger Daphnee Maret vid Internationella Röda Korskommittén.

Huthierna intog Sana 2014, och den mer internationellt erkända regeringen tvingades fly. En bred militär koalition ledd av Saudiarabien ingrep då på regeringens sida i konflikten som har pågått sedan dess. Över 377 000 människor har mist sina liv som konsekvens av kriget, bland dem många civila. Kriget har lett till en av världens svåraste humanitära kriser, enligt FN.

Tusentals människor uppskattas ha tagits som krigsfångar av båda sidor och många har rapporterats saknade. Röda Korset ser söndagens frisläppanden som ett ”positivt steg” för att återuppliva förhandlingarna om fångutväxling, skriver de i uttalandet.