Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Nikki Haley signerade israeliskt artilleri: ”Finish Them!”

Publicerad 2024-05-29

Republikanen Nikki Haley var i Israel på en minnesdag under tisdagen.

Där signerade hon israeliskt artilleri med orden ”Finish them!”

Den före detta republikanska presidentkandidaten, Nikki Haley, var på besök i Israel vid den libanesiska gränsen i tisdags.

På platsen signerade hon israeliskt artilleri med orden ”Finish Them!” (”Gör slut på dem!” reds.anm).

När hon blev ifrågasatt av reportrar på plats kritiserade hon Biden-administrationen för att temporärt ha pausat vapenleveranser till Israel i ett att försöka att hindra ett anfall mot Rafah.

– Vad USA behöver förstå är att om Israel bekämpar våra fiender, måste vi hjälpa dem, sa hon till reportrar på plats.

Hon fick sällskap av den före detta israeliska FN-ambassadören Danny Danon som själv la upp bilder från signeringen på X. Likt Danny Danon var Nikki Haley också FN-ambassadör för USA från 2017 till 2018.

På artilleripjäsen Haley signerade skrev hon också ”USA älskar Israel”.

– Det säkra sättet att inte hjälpa Israel är att hålla tillbaka vapen. Det säkra sättet att inte hjälpa Israel är att berömma ICC, ICJ eller någon av dem som fördömer Israel i stället för att fördöma det som händer.

Nikki Haley i Israel.

Israel utökar offensiv i Rafah

Hon syftar till den arresteringsorder som den internationella FN-domstolen, ICC, utfärdat mot den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu.

Parallellt med Haleys besök har Israel nyligen inlett en ny offensiv mot staden Rafah i södra Gaza där 1,3 miljoner palestinier just nu söker skydd.

I söndags genomfördes en flygräd mot ett tältläger utanför staden – där dog 45 och 200 skadades. Benjamin Netanyahu kallade anfallet för ett ”tragiskt misstag”.

Nikki Haley kandiderade för att bli republikanernas presidentkandidat inför det kommande valet i höst. Men efter primärvalen stod det klart att Donald Trump var favoriten och Haley fick backa.

Trots att hon tidigare kallat Trump för ”farlig” har nu vänt och uttalat att hon kommer ställa sig bakom honom i presidentvalet.