Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Tysk vänsterpopulist snor väljare från de högerextrema

Skyddas av beväpnade poliser och livvakter

Uppdaterad 2024-05-31 | Publicerad 2024-05-30

FRANKFURT. Sarah Wagenknecht är nästan en timme sen när hon äntrar talartribunen men publiken välkomnar henne ändå med varma applåder och hejarop.

Wagenknecht är ett nytt fenomen i tysk och europeisk politik. En konservativ vänsterpopulist som utmanar de högerextrema.

– Vi måste stoppa Natos vansinniga upprustning som bara leder till mer krig, säger hon.

Wagenknecht ställer inte upp som kandidat till EU-parlamentet. Ändå är det hon som utan konkurrens är det stora dragplåstret när hennes parti reser runt på EU-valsturné i hela Tyskland.

Det är ingen slump att partiet bär hennes eget namn Bundnis Sarah Wagenknecht, BSW. Hon är en välkänd och populär politiker. Fram till i höstas representerade hon Die Linke, ett parti byggt ur spillrorna av det östtyska kommunistpartiet.

Då bröt hon sig loss och bildade ett vänsterpopulistiskt parti som i vissa frågor har samma ståndpunkt som Alternativ för Tyskland, AfD – Tysklands motsvarighet till Sverigedemokraterna. Men hon sitter kvar i den tyska förbundsdagen där hon kallar sig ”vänsterkonservativ”.

Hon vill få stopp på invandringen till Tyskland och EU. Framförallt vill hon, precis som AfD, stoppa leveranserna av tyska vapen till Ukraina.

På så vis hoppas hon kunna plocka röster från AfD som blivit hemvist för många arbetarväljare.

– Regeringen vill få oss att tro att Putin kommer att stå här på torget imorgon om vi inte rustar oss till tänderna, säger Sarah Wagenknecht och slår ut med händerna i en stor gest. 

– Det är bara löjligt. Nato-länderna lägger tio gånger mer på försvaret än vad Ryssland gör.

Vill testa Putin

När hon talar om det färska beslutet att låta Ukraina använda tyska vapen för att attackera mål inne i Ryssland höjer hon tonläget ytterligare.

– Den som för kriget med tyska vapen till Ryssland för också kriget till Tyskland, dundrar hon. Sedan när kan man avsluta ett krig genom att bara köpa och leverera mer och mer vapen?

Publiken applåderar och jublar mer entusiastiskt än någon gång tidigare.

Wagenknecht rättar till den sobra, mörkrosa dräkten. Med sitt stramt bakåtstrukna hår och dinglande örhängen ser hon mer ut som en aristokratisk överklassdam än en kommunist. Hon är uppvuxen i det gamla Östtyskland och det är också där hon har sitt största stöd.

Hon betonar att hon inte litar på allt vad Putin säger.

– Men nu har han signalerat att han är beredd till förhandlingar om Ukraina. Varför prövar vi inte den vägen? Istället avvisar vår regering alla tankar på förhandlingar i ett läge när risken är överhängande att konflikten sprider sig. Med varje steg vi tar kommer kriget närmare oss.

Opinionsmätningar visar att 43 procent av AfD:s väljare kan tänka sig att rösta för Wagenknecht.

Hon sänker rösten en aning och blir ännu mer allvarsam.

– Vi lever i en tid när kärnvapnen kan förinta världen. Vi måste få ett slut på det här fruktansvärda kriget.

Applådåskorna dånar över torget i centrala Frankfurt.

Skicka tillbaka migranter

Hon ondgör sig över de höga energipriserna i Tyskland och raljerar över den tyska regeringens beslut att inte längre importera billig fossilgas från Ryssland.

– Den elaka ryska gasen får vi inte ha, säger hon sarkastiskt. Men det går bra att importera gas från den islamistiska diktaturen i Qatar. Det är hyckleri på hög nivå.

Orden kunde lika gärna ha uttalats av någon av högerextrema AfD:s kandidater. Opinionsmätningar visar att 43 procent av AfD:s väljare kan tänka sig att rösta för Wagenknecht. Därför var det kanske ingen slump att Björn Höcke, en av de mest extrema ledarna i AfD försökte locka över henne till sitt eget parti när Wagenknecht lämnade Die Linke.

Även i migrationsfrågan ligger Wagenknecht väldigt nära AfD. Hon menar att Tyskland inte klarar av fler utomeuropeiska invandrare. De som inte kan anpassa sig bör uppmuntras att återvända till sina hemländer. Bara en liten grupp som verkligen har asylskäl ska få stanna.

Applådåskorna dånar över torget i centrala Frankfurt.

Det är ståndpunkter som ligger väldigt långt ifrån andra vänsterpartier i Tyskland och övriga Europa. Men det märks att Wagenknecht slagit an en sträng hos de tyska väljarna. Från ingenstans spås partiet få sju platser i EU-parlamentet.

Och nästa år är det val till förbundsdagen i ett läge då den tyska trepartiregeringen med socialdemokraterna, de liberala och miljöpartiet är mer impopulär än någonsin.

Sjöstedt vägrar

Men frågan är vilken partigrupp som Wagenknecht ska tillhöra i Europaparlamentet. Vänsterns toppkandidat Jonas Sjöstedt sade i en utfrågning i Sveriges Radio i veckan att han vägrar acceptera BSW i vänstergruppen. Tillhör du ingen grupp får du väldigt lite inflytande.

Trots att hon kommer från ett litet parti som för första gången ställer upp i ett nationellt val är säkerheten kring Wagenknecht påfallande stark. Hon har flera egna livvakter med sig när hon kommer i en stor svart Audi med tonade rutor. Runt scenen står beväpnade poliser i skyddsvästar utplacerade. På en sidogata väntar sex piketbussar ifall det skulle behövas förstärkning.

Från scenen gör Wagenknecht något slags halvhjärtat försök att distansera sig från AfD.

Leon, 32, i svart jacka och med en papperskasse vid fötterna har kommit till torget Hauptwache för att han tycker Wagenknecht verkar vara en spännande politiker.

– Jag vill skapa mig ett eget intryck av henne. Jag tycker det är bra när en politiker vågar kombinera ståndpunkter från olika sidor av det politiska fältet. 

För honom är migrationsfrågan den viktigaste.

– Vi måste få kontroll på vilka som kommer hit och vi kan inte fortsätta ta emot så många som vi gjort. Jag vill inte ha ett nytt 2015.

Han vill också att det skärs ner på EU-byråkratin och få EU att göra mer för vanliga människor. 

– Nu är det mesta som kommer från Bryssel negativt. Men jag har inte bestämt mig för om jag ska rösta på Wagenknecht.

Monika, 70, och Leon, 74.

”Inte homofob”

En som definitivt gjort det är pensionären Monika, 70. Hon är en av några hundra som tåligt väntar på att Wagenknecht ska ändra scenen.

Himlen är regntung. Monika har tagit med en jacka som hon knutit runt höften.

– Wagenknecht säger det många tyskar tänker men inte vågar säga högt, slår Monika fast samtidigt som hon tittar mot maken Leon, 74, för att få medhåll.

Den enda av Wagenknechts ståndpunkter som hon har lite svårt för är hennes hårda inställning till migration.

– Jag vill inte att hon ska hamna i AfD-spåret.

Från scenen gör Wagenknecht något slags halvhjärtat försök att distansera sig från AfD utan att skuldbelägga deras anhängare.

– Visst är det hemskt när ett högerextremt parti som AfD växer så kraftigt som de gjort i Tyskland. Men det beror på den politik som regeringen för som gör vanliga arbetare och pensionärer fattigare.

Helt frånvarande från Wagenknechts framförande är klimatfrågan och rättigheter för sexuella minoriteter.

– Jag tror inte hon är homofob, säger Monika med viss tvekan i rösten. Men hon tycker att det finns mycket viktigare saker att ta itu med.

Wagenknecht kliver in i baksätet på en svart Audi.

Wagenknecht möts av stående ovationer när hon avslutat. Hon står kvar på scenen och vinkar likt en Jacqueline Kennedy till folkmassan. En stor del av dem trängs någon minut senare för att få ta selfies med partiledaren. Wagenknechts ler men ser en aning besvärad ut. Ändå tar hon sig tid. Småpratar lite medan livvakterna scannar av omgivningen med vaksamma blickar.

Plötsligt är det över. Wagenknecht kliver in i baksätet på den svarta Audin som ihop med två andra svarta limousiner lämna torget med poliseskort.

Aftonbladets team: Reporter Wolfgang Hansson och fotograf Stefan Jerrevång.