Utredning om hamnexplosion utlöser eldstrider i Libanon
Publicerad 2021-10-15
Minst sex personer dog i eldstriderna runt om i Beirut i går.
Explosionen i hamnen förra året har skapat stora spänningar och utredningen delar upp folk i olika läger.
– Folk köper vapen och förbereder sig för krig här, säger en boende i stan.
Protesterna som började utanför justitiedepartementet i Beirut i går blev plötsligt våldsamma. Krypskyttar sköt mot folk från taken, maskerade män besvarade elden med automatvapen och raketgevär.
Maskerade män duckade bakom bilar och skjuter på varandra medan människor sprang åt olika håll. Barn tvingades ta skydd i skolkorridorerna.
Minst sex personer dog och 30 skadades – bland dödsoffren en kvinna som träffades i huvudet av en förlupen kula i sitt hem, enligt BBC.
– Min son är 16 år och han var jätterädd. Man hörde raketer och skott, säger en man som bor i närheten av gamla stan i Beirut till Aftonbladet.
Han är libanes och har bott i Sverige men bor nu i Libanon.
– De förbereder sig för krig här.
Krutdurken: explosionen i Beirut
Shiamuslimska Hizbollah, som låg bakom protesterna, kräver att domaren som utreder den stora explosionen i hamnen förra året avgår. Anhöriga till de över 200 personer som dog och 6 000 som skadades i explosionen stödjer domaren.
Utredningen har skakat om de rådande maktnormerna, enligt CNN.
Enligt Wall Street Journal menar Hizbollah att domaren ger sig efter gruppens politiker och hävdar att de känt till riskerna med de högexplosiva ämnena som förvarades i hamnen. De hade legat där i sex år.
Hizbollah hävdar att de kristna milisernas krypskyttar sköt mot dem under protesterna. De kristna nekar.
”Den största anledningen till händelserna är den okontrollerade och utbredda närvaron av vapen som hotar medborgare när som helst, var som helst”, skriver den höger-kristne politikern Samir Geagea på Twitter.
”Den och den har köpt en Kalasjnikov”
Människor tvingades fly sina hem när de shiamuslimska och kristna miliserna sköt mot varandra i flera timmar.
Landets armé ingrep och varnade för att ”varenda beväpnad person längs gatorna kommer att skjutas”. Nio personer ska ha gripits från de båda grupperna, enligt BBC.
De två politisk-religiösa grupperna har haft sina motsättningar sedan inbördeskriget som tog slut 1990. Nu gör sig åren återigen påminda.
– Jag hör från grannar och folk att den och den har köpt en Kalasjnikov eller en raket. Det är jättesvårt, säger mannen i Beirut.
– Varje dag är jättejobbig här.